Određeni rok!?

Dijalog Kosova i Srbije sa sveobuhvatnim sporazumom bit će završen u određenom roku, koji se, prema riječima zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija, poklapa s mandatom premijera Albina Kurtija. No, jedan univerzitetski profesor u Prištini sumnja da bi mogao postojati prešutni sporazum o finaliziranju dijaloga sa svih strana, uključujući Ameriku.

U razgovoru za "Përballje", Bislimi je rekao da su rokovi za postizanje dogovora predstavljeni, ali nije naveo tačan datum.

Ali srpskoj strani se ne sviđa ova konstatacija institucija Kosova.

Dijalog povezuje s tim "koliko kosovska strana provodi sporazume, posebice onaj za Zajednicu opština sa srpskom većinom".

Međutim, univerzitetski profesor Dorajet Imeri sumnja da može postojati prešutni dogovor o finaliziranju dijaloga svih strana, uključujući i Ameriku.

“Izgleda da postoji dogovor, jer nije samo Vlada Kosova ta koja kaže da pregovaračkom periodu treba dati određeni rok. Američki predstavnici napomenuli su i da bi u mandatu Kurtijeve vlade trebali biti zaključeni razgovori sa Srbijom. Smatram da može doći do dogovora o tome kako trebamo djelovati s vremenom u odnosu na završetak pregovora sa Srbijom”, izjavio je za RTV Dukagjini Dorajet Imeri.

On kaže da se u tom procesu, međutim, Kosovo kažnjava prethodno preuzetom obavezom prema Zajednici srpskih opština.

“Kosovu će trebati neko znanje da upotrijebi svoje snažno oružje. Ali ta pozicija nije povoljna u odnosu na Zajednicu srpskih većinskih opština. Stoga kažemo da postoji određena složenost u tome ko što predstavlja”, izjavio je Imeri.

Delegacija Kosova i Srbije posljednji su se put sastala u srijedu u Bruxellesu, ali trojni sastanak nije održan nakon što je Srbija inzistirala da se na tom sastanku razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom.