Implementacija

Bivši ministar za evropske integracije Blerim Reka izjavio je da je Beograd tokom protekla tri mjeseca započeo praktičnu implementaciju "Srpskog sveta" destabilizacijom Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine.

Reka je na Facebooku naveo da je srpska "crkvena diplomatija", s ruskom obavještajnom službom i "kinesko slovenskim kreditima" gotovo dovela Crnu Goru do bankrota, da je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko posmatrao raspoređivanje srpske vojske blizu Kosova, dok Rusija i Kina nastavljaju da blokiraju članstvo Kosova u UN.

"Isti rusko-kineski dvojac u Savjetu bezbjednosti UN, prošle sedmice podržao je Dodika protiv međunarodnog prisustva u BiH, a da uopšte nije reagovao protiv njegovog plana da RS odvoji od Federacije i započne novi rat", naveo je Reka.

Naveo je da je alarm u Vašingtonu shvatio i Brisel, koji je juče objavio 10-godišnju bezbjednosnu strategiju "Strateški kompas EU", gdje se Rusija i Kina kvalifikuju kao pretnja EU.

"Pa to ne sprečava Srbiju, ljubimca EU, koja iako je pregovarala o članstvu sa EU, već se priključila Putinovoj evroazijskoj uniji i koja sa EU fondovima, plaća kineskoj kompaniji izgradnju pruge Budimpešta-Beograd", naveo je Reka.

Reka pita kako Brisel može da pregovara sa Srbijom, kada Srbija "jasno podržava rusko-kineski strateški savez".

"Sljedeće nedjelje Vučić se sastaje s Putinom u Moskvi kako bi dobio nova uputstva. Potom nastavlja s pregovorima o članstvu u EU", napisao je Reka.

Izvor: Kosovo Online