Bivša ministarka spoljnih poslova

Bivša ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj Stubla reagovala je na izjavu evropskog šefa diplomatije Josepha Borella o dijalogu Beograda i Prištine, ocjenjujući da takve izjave koje se ponavljaju godinama više govore o posredniku nego o stranama u pregovorima.

Ona je na Twitteru napisala da izajava o poštovanju svih prethodnih sporazuma stara 10 godina i da govori više o posredniku nego o pregovaračkim stranama.

"’Očekujući da Kosovo i Srbija u potpunosti poštuju i sprovode sve prethodne sporazume i brzo napreduju u sveobuhvatnoj normalizaciji svojih odnosa’, ponovljena je izjava stara 10 godina, koja više govori o posredniku nego o pregovaračkim stranama", navela je Haradinaj Stubla.
  Borell je sinoć izjavio da bi do kraja godine trebalo da se održi još jedna runda pregovora između Beograda i Prištine u Briselu, kao i da Unija očekuje od dvije strane da potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume.

"Kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, očekujemo da Srbija i Kosovo potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume, da naprave brz napredak u normalizaciji odnosa. Imaćemo, nadam se, još dijalog između Beograda i Prištine na visokom nivou u Briselu do kraja godine", rekao je Borell novinarima poslije sastanka šefova diplomatije zemalja EU na kojem su učestvovali i partneri iz istočne Evrope.

Izvor: Kosovo Online