Spomenuta i Koza nostra

Nekadašnji albanski naftni tajkun Rezart Thaçi pomenuo je crnogorskog predsjednika Mila Ðukanovića u slučaju sumnjivih milionskih isplata, o kojima italijanska i albanska policija vode istragu, prenosi Tanjug.

Thaçi se, kako javlja RTCG pozivajući se na albanske medije, udružio sa grupom italijanskih državljana radi transfera oko 20 miliona eura na račune albanskih banaka, kako policija u Italiji ne bi blokirala taj novac.

Za operacije međunarodnih isplata novca, prema transkriptima Thaçijevih prisluškivanih razgovora, albanski biznismen intervenisao je kod Ðukanovića.

Za portal RTCG, povodom pisanja albanskih i italijanskih medija, i pominjanja imena Ðukanovića, komentar su dali iz kabineta potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića.

"Sektor bezbjednosti postupaće po zakonu i preduzeće sve neophodne radnje u pravcu istrage. U radu bezbjednosnih službi, nema selektivnosti i prema svakom građaninu postupa se na isti način. Bitno je napomenuti da Finansijsko-obavještajna jedinica u sastavu MUP već radi na mnogim slučajevima visoke korupcije i finansijskog kriminaliteta, kao i Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou. Za nas nema nedodirljivih. Naš cilj je veća distribucija pravde. Nadamo se i da će Tužilaštvo slijediti primjer i reagovati proaktivno", poručili su iz kabineta Abazovića.

Ova afera pranja novca danima je jedna od vodećih tema u albanskim medijima.

"Rezart Thaçi intervenisao je kod predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića. Kod njega je intervenisao za transfer iz 'predsjednikove banke', koja bi takođe dobijala sopstveni iznos novca kada se transfer završi", preneli su albanski portali "dosja.al", kao i "cna.al".

Ti portali donose transkripte prisluškivanih razgovora Thaçija, gdje se vidi da on pominje crnogorskog predsjednika u kontekstu intervencije za obavljanje međunarodnih novčanih isplata, navodi RTCG.