Konfliktna situacija

Premijer Albanije Edi Rama je u intervjuu za „France 24” rekao da se proces integracije njegove zemlje u Evropsku uniju potkopava zbog veta koji je Bugarska uvela Sjevernoj Makedoniji, prenela je Koha.

Rama je rekao da je Albanija ispunila sve uslove u vezi sa integracijom u EU, ali da su oni kolateralna šteta konfliktne situacije između Bugarske i Sjeverne Makedonije.

„Mi smo u veoma apsurdnoj situaciji jer je Albanija u ovom trenutku kao kolateralna šteta konfliktne situacije između Bugarske i Sjeverne Makedonije, jer je dobila zeleno svijetlo ne samo od Komisije, već i od Evropskog savjeta. Bugarska je izvadila iz svog džepa zahtjeve istorijskog i identitetskog karaktera prema Sjevernoj Makedoniji i taj proces ostaje blokiran, jer kao što znate, Evropski savjet se lako blokira samo vetom jedne od njegovih članica", naveo je Rama.

On je rekao i da je Francuska nekoliko godina imala manje entuzijastičan stav, koji nije bio vezan za Albaniju, ni za probleme Albanije, već je bio stav vezan za viziju francuskog predsjednika.

"To je veoma jasan stav koji je on izrazio o potrebi produbljivanja reformi u Evropi kako bi se brže kretalo sa proširenjem. A njegova vizija je progurana kroz novi metod integracije koji su poslije svi odobrili. Ni Francuska, Njemačka i drugi, danas nemaju snage da preokrenu Bugarsku, ako ona sama odbija da se pomjeri sa svoje pozicije, što je prilično komplikovan stav da bi se ovde objasnio, ali koji čini proces još komplikovanijim, jer između nas i EU postavlja pitanje koje je jasno bilateralno između Bugarske i Sjeverne Makedonije“, rekao je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore