Brnabić među prvima

Premijer Kosova Albin Kurti neće imati priliku da se obrati na Mirovnom forumu u Parizu kojem prisustvovuje, dok je premijerka Srbije Ana Brnabić govorila među prvima, piše Koha.

Kurti je danas otputovao u Pariz, kako bi prisustvovao Mirovnom forumu, na kome, sem šefova država, učestvuju i predstavnici raznih kompanija i civilnog društva.

Vlada Kosova je prije dva dana potvrdila Kurtijevo učešće, ali nije iznela detalje njegovog dnevnog reda.

Na zvaničnom sajtu Foruma, ime premijera Kosova se ne pojavljuje na listi govornika. Premijerka Srbije Ana Brnabić će se među prvima obratiti prisutnima.

Prema riječima profesora Dritera Arifija, Kurti bi trebalo da iskoristi svoj put u Francusku da zatraži ukidanje viza za Kosovo.

"Mirovnu konferenciju u Parizu, na koju je Kurti pozvan, vidim kao veoma pozitivnu uprkos problemima koje Kosovo može imati sa Francuskom zbog liberalizacije viza, jer je Francuska ključ koji otvara vrata. Premijer može da lobira za politička pitanja i liberalizaciju viznog režima, što je veoma vitalno pitanje za građane Kosova", rekao je Arifi.

Mirovni forum u Parizu počeo je jučer i trajaće do 13. novembra, a očekuje se, između ostalog, da se razgovara o problemima izazvanim pandemijom i unapređenju globalnog upravljanja tokom kovid-19.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore