Naredni susret

Naredni susret glavnih pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bislimija, održaće se utorak, 16. novembra, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Peter Stano, portparol Evropske unije.

"Oni će se okupiti u Briselu i nastaviti da razgovaraju o primeni prethodnih sporazuma, otvorenim pitanjima i kako ići dalje", naveo je Stano.

Petar Petković iz Beograda i Besnik Bislimi iz Prištine su se posljednji put sastali u okviru dijaloga krajem septembra, kada je postignut dogovor o deeskalaciji na sjeveru, poslije tenzija koje su nastale zbog odluke vlasti Kosova da uvedu mjere reciprociteta za registarske tablice vozila koja iz Srbije ulaze na Kosovo.

U međuvremenu, 21. oktobra, održan je prvi sastanak radne grupe koja je formirana kao rezultat dogovora koji je postignut među stranama, a koja ima mandat da pronađe trajno rješenje za registarske tablice, podsjeća RSE. Radnom grupom predsjedavaju predstavnici EU, a u njoj učestvuju predstavnici Beograda i Prištine. Ova grupa mora najkasnije nakon šest mjeseci, tj. u aprilu naredne godine, da predlog rješenja predstavi na najvišem nivou, odnosno pred predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Međutim, nema naznaka da će ubrzo, odnosno pre aprila, doći do susreta lidera, navodi RSE.

Portparol EU Peter Stano insistira da dijalog nije zastao.

"Fokusirani smo na postizanje rezultata i rješavamo probleme napornim radom. Dijalog nije zastao i nastavlja se svakodnevnim angažovanjima i radom specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka - ne samo sa stranama, već i unutar EU, u širem regionu, kao i na međunarodnoj sceni", izjavio je Stano.