Ekspert za međunarodne odnose

Ekspert za međunarodne odnose Ilir Ibrahimi smatra da je prethodna američka administracija na čelu sa Donaldom Trumpom imala jasnu namjeru da riješi pitanje Kosova i Srbije, ali da kosovska politička klasa, ne samo da nije znala da iskoristi taj trenutak, već se protivila kako ideji, tako i kreatorima te ideje.

Ibrahimi je na Facebooku napisao da je negativna kampanja koja je usmjerena protiv tadašnjeg specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine Richarda Grenella, a koja se nastavlja i danas, zapravo „rezultat neznanja i zlobe“.

"Rekao sam to i ranije, a ponavljam i danas da su takve kampanje protiv interesa zemlje“, napisao je Ibrahimi.

On je podsjetio da su kosovski zvaničnici obećavali da će odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama biti mnogo bolji kada na vlast dođe Joseph Biden.

„A danas, kada u Bijeloj kući imamo predsjednika Bidena, jednog od najvećih pristalica države Kosovo, iz ove administracije, Kosovo je isključeno iz međunarodnih foruma. Zašto? Umjesto što napadamo američke zvaničnike, trebalo bi da se zapitamo zašto smo došli do toga. Poput Trumpa i Grenella, Biden i Blinken prate istu liniju sa Kosovom. Izgleda da je problem ovdje“, smatra Ibrahimi.


Izvor: Kosovo Online