Izvjestilac EP za Kosovo

Ne bih poredila Kosovo i RS kao entitet u Bosni i Hercegovini, niti bih ih na bilo koji način povezivala. To su odvojena pitanja i mi se BiH bavimo odvojeno od dijaloga Srbija-Kosovo. Ne želim da spekulišem da bosanskohercegovački entitet RS treba da bude moneta za ustupak Srbije Kosovu. To jednostavno ne želimo pošto je particija zaustavljena, izjavila je Viola Von Cramon, izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo u intervjuu za Al Jazeera Balkan.

Von Cramon je dodala i da je potrebno da se ove zemlje okrenu svojoj demokratizaciji, mirnom rješavanju unutrašnjih pitanja i punoj implementaciji reformi vezanih za Evropsku uniju, a ne stalnom stvaranju tenzija i nacionalizma.

O tome kako ocjenjuje trenutne odnose na Zapadnom Balkanu i sa kojim se izazovima on suočava, Von Cramon je navela da aktuelna kriza podsjeća Evropsku uniju koliko je region Zapadnog Balkana važan za ukupnu evropsku bezbjednost i stabilnost.

"Mnogo je pitanja u regionu, ali dva strukturna su dijalog Beograda i Prištine i Bosna i Hercegovina. Oba pitanja su privukla veliku pažnju i to nedavnom krizom na sjeveru Kosova (registarske tablice, borba protiv korupcije), kao i tekućom institucionalnom krizom u Bosni i Hercegovini. Nažalost, region nije bolje mjesto, niti bliži Evropskoj uniji, uprkos našim nastojanjima da ga što prije dovedemo u evropski klub", rekla je Von Cramon.

Na pitanje hoće li odlazak Angele Merkel iz politike uticati na njemački pogled na Zapadni Balkan, Von Cramon je odgovorila da se nadaju da će nova njemačka vlada imati jači i strožiji pristup u regionu.

"Strategija Angele Merkel u smirivanju balkanskih autokrata dovela nas je do stabilokratije umjesto demokratije i pluralizma, i to mora da se promjeni. Koalicioni pregovori još traju i još uvijek nije jasno ko će preuzeti kormilo spoljnih poslova, ali novi pristup je definitivno nešto što će doći s novom administracijom u Berlinu", navela je ona.

Izvor: Al Jazeera