Predsjednik Stranke pravda i pomirenje i bivši glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbij Muamer Zukorlić preminuo je iznenada jučer u Novom Pazaru u 52. godini.

Grad Novi Pazar donio je odluku da nedjelju, 7. novembar 2021. proglasi Danom žalosti povodom smrti akademika Muamera Zukorlića, potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednika Stranke pravde i pomirenja, prenio je portal Indeksonlajn.

Opština Sjenica proglasila je trodnevnu žalost na teritoriji ove opštine zbog smrti Zukorlića.

Za dane žalosti određeni su 07. 08. i 09. novembar 2021.godine, navodi se u Odluci opštine koju je potpisao predsjednik Munib Mujagić.

Predsjednik Stranke pravda i pomirenje i bivši glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić preminuo je iznenada jučer u Novom Pazaru u 51. godini.

Dženaza Muamera Zukorlića biće održana u selu Orlje kod Tutina.

”Dženaza akademiku muftiji Muameru ef. Zukorliću, koji je preselio na ahiret u subotu 6. 11. 2021. godine, klanjat će se u nedjelju, 7. novembra nakon podne namaza u 12.30 h na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, a ukop će se obaviti u selu Orlje kod Tutina. Hatar će se obavljati u porodičnoj kući u Orlju”, saopšteno je iz Stranke pravde i pomirenja.

Izrazi saučešća

Prvi potpredsjednik vlade Srbije i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uputio je telegram saučešća porodici preminulog Muamera Zukorlića.

“Najiskrenije saučešće ožalošćenoj porodici povodom iznenadnog gubitka velikog čoveka, odanog porodici, prijateljstvu i pružanju kvalitetnog obrazovanja svim građanima i građankama Srbije”, navodi se u telegramu u kojem stoji i: “Njegov legat ćemo čuvati”.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić uputio je saučešće povodom smrti akademika Muamera Zukorlića, u kojem se navodi:

“Potresla me je vest o preranom odlasku Muamera Zukorlića, kolege narodnog poslanika, potpredsednika Narodne skupštine i prijatelja. Uložio je svoje znanje i energiju na dobrobit tolerancije i boljeg života svih u Srbiji, učestvovao je u našem društvenom životu aktivno i svim srcem. I kao verski dostojanstvenik, a naročito kao narodni predstavnik u Skupštini, baveći se naročito prosvetom kao našom najvećom vrednošću. Pamtićemo Muamera Zukorlića kao mudrog i iskrenog čoveka, od kojeg smo mnogo dobili i naučili. U ime Narodne skupštine Republike Srbije i sa osećanjem ličnog gubitka, porodici i prijateljima Muamera Zukorlića izražavam najdublje saučešće.”

Izrazi saučešća iz BiH

Brojni zvaničnici iz Bosne i Hercegovine uputili su telegrame saučešća povodom smrti Muamera Zukorlića, javlja Anadolija.

“Sa tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti bivšeg muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića. Kao vjerski poglavar, intelektualni i politički djelatnik sa neponovljivom harizmom i pronicljivošću, Zukorlić je dao izuzetan doprinos u borbi za prava Bošnjaka. Njegova smrt nenadoknadiv je gubitak za bošnjački narod. Njegovoj porodici i prijateljima upućujem iskreno saučešće”, istakao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović naveo je da su s tugom primili vijest o iznenadnoj smrti Zukorlića.

“Pamtit ćemo ga kao čovjeka izuzetne energije, koji je svojim neumornim radom dao značajan doprinos u borbi za vjersku i nacionalnu emancipaciju Bošnjaka”, naglasio je Izetbegović upućujući iskreno saučešće porodici.

I premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić naveo je da ga je duboko rastužila vijest o smrti Zukorlića.

“Ovo nije tragičan gubitak samo za porodicu efendije Muamera, nego za kompletan bošnjački narod. Njegova djela pamtimo i uzimamo ga za primjer borbenosti i hrabrosti. Oštar na jeziku i uvijek na prvoj liniji odbrane, bio je glas Bošnjaka tamo gdje se očekivao naš muk”, kazao je Novalić upućujući saučešće muslimanima Sandžaka i Zukorlićevoj porodici.