Multimedijalna izložba

Multimedijalna izložba "Kako te vidim? (How Do I See You?)", nastala kroz razmjenu i druženje mladih sa Kosova i iz Srbije, otvorena je u Endžio Habu. Izložba je dio istoimenog projekta, a postavku čine video intervjui „U paru“, video radovi pod nazivom „Biografije predmeta“, i fotografije nastale u okviru istoimenog projekta mobilnosti i kulturne razmjene.

Projekat How do I see you? je trogodišnji projekat koji zajednički sprovode DokuFest (Prizren), program Slobodna zona Junior (Fond B92, Beograd) i Filmski festival Slobodna zona, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Na otvaranju izložbe direktor Filmskog festivala Slobodna zona Rajko Petrović je rekao da je ova vrsta projekta jedan od pokušaja da se nove generacije, rođene poslije rata upoznaju.

„Ohrabrujuće je da ovi mladi ljudi dijele zainteresovanost za popularnu kulturu i da dijele iste vrijednosti“, objasnio je on.

“Projekti kao što je ovaj su dokaz da mladi mogu zajedno da sarađuju i da su oni ti koji će razbiti predrasude između dva naroda”, navela je projektna koordinatorka DokuFesta Zana Arapi.

Predsjednik UO Fond B92 Veran Matić istakao je značaj izgradnje mostova među mladima u regionu, a posebno iz Srbije i sa Kosova*. „Ove divne djevojke i momci su ti koji će stvoriti bolju budućnost“, dodao je Matić, prenosi Javniservis.net.

Misija „How do I see you?“ projekta, kako se navodi, jeste da osnaži mlade ljude na Kosovu i u Srbiji da se izbore sa društvenim izazovima, te da u ovom zastrašujućem dobu lažnih vijesti i govoru mržnje kao normi naših života otkriju jedni druge i spoznaju kulturne i društvene obrasce iz kojih dolaze, te pronađu tačku na kojoj će se mogu susreti.

Izvor: N1 Info