Kosovo je druga zemlja sa najvećom stopom rasta cijena od 4,9 odsto u regionu. Na prvom mjestu je Srbija sa 5,7 odsto, dok je na trećem Bugarska sa inflacijom od 4,8 odsto. Crna Gora i Albanija zatvaraju listu zemalja sa najvećom stopom rasta cijena od 2,9 odsto, odnosno 2,5 odsto.

Na Kosovu je nedavno došlo do značajnog povećanja cijena osnovnih potrošačkih proizvoda.

Povećanje ovih cijena potvrdila je Agencija za statistiku Kosova (ASK), dodajući da je sveobuhvatni harmonizovani indeks potrošačkih cijena (HICP) porastao uglavnom kod mesnih proizvoda, mlječnih proizvoda, povrća, vode i sokova, goriva i hotelskih usluga.

„Hljeb i žitarice za 1,5 odsto, meso za 1,9 odsto, mlijeko, sir i jaja za 7,7 odsto, jestiva ulja i masti za 28,2 odsto, povrće za 19,7 odsto, šećer, džem, med, čokolada i kolači sa 2,1 odsto, alkoholna pića za 3,8 odsto, duvan za 2,7 odsto, gas za 10,6 odsto, čvrsta goriva, ogrijevno drvo, pelet za 4,6 odsto, goriva i maziva za lični transport za 26,7 odsto, usluge prevoza za 2,2 odsto, usluge telefona i faksa za 20,3 odsto, organizovanih turističkih odmora za 8,9 posto, hotelskih usluga za 2,3 posto i financijskih usluga za 6 posto”.

Tokom ovog mjeseca litar jestivog ulja koštao je 1,06 eura, dok se godinu dana kasnije ovaj proizvod prodaje za 1,54 eura. Tokom septembra prošle godine kilogram pirinča koštao je 1,38 eura, gdje se ove godine kupuje za 1,42 eura, dok je 30 komada jaja tokom septembra prodato za 2,57 eura sa 1,95 eura.

Prema podacima ASK-a, godišnja stopa inflacije u septembru je dostigla 4,9 odsto. Pod inflacijom podrazumjevamo kontinuirano povećanje opšteg nivoa cijena.

Prema podacima Trading Economics, Kosovo je druga zemlja sa najvećom stopom rasta cijena u regionu.

Na prvom mjestu je Srbija sa stopom inflacije od 5,7 odsto, dok je na trećem Bugarska sa stopom inflacije od 4,8 odsto.

Sjeverna Makedonija je četvrta sa 3,7 posto, a slijede Hrvatska sa 3,3 posto i Bosna i Hercegovina sa 3 posto.

Crna Gora i Albanija zatvaraju listu zemalja sa najvećom stopom rasta cijena od 2,9 odsto, odnosno 2,5 odsto.

U septembru je inflacija u zemljama Evropske unije iznosila 3,6 odsto, dok je u eurozoni ta stopa iznosila 3,4 odsto.

Bez podizanja cijena na Kosovu, Unija nezavisnih sindikata Kosova (UNSK) kaže da je to pogoršalo socijalnu situaciju radnika i građana u zemlji.

„Unija nezavisnih sindikata Kosova (UNSK) sa zabrinutošću prati povećanje cijena osnovnih artikala na Kosovu. To dodatno pogoršava socijalni položaj radnika i građana u zemlji. Nažalost, iako postoji kontinuirani rast cijena osnovnih artikala kao što su brašno, ulje, šećer i sl., nemamo povećanje plata za radnike i minimalna plata u zemlji i dalje ostaje ista", rečeno je u reakciji UNSK.

Takođe, premijer Albin Kurti je reagovao povodom povećanja cijena prehrambenih proizvoda na Kosovu. On je putem objave na Facebooku naglasio da na povećanje ovih cijena utiču i cijene u svijetu, što utiče i na njihov rast u zemlji.

„Kosovo je, kao i ostatak svijeta, izloženo inflaciji koja je uglavnom posljedica četiri faktora: raspada lanca snabdijevanja zbog pandemije, vraćanja svjetske potrošnje brže od proizvodnje koja je zaustavljena tokom pandemija, globalni rastu cijene energije i razni špekulanti postaju krizni profiteri. Stopa inflacije prema podacima Agencije za statistiku na kraju septembra bila je 4,9 odsto, što je u skladu sa globalnim rastom cijena nekih proizvoda", napisao je Kurti.

On je naznačio da će narednih dana usvojiti paket mjera za pomoć građanima.

Pored ovih poskupljenja prehrambenih proizvoda na Kosovu, najavljeno je i povećanje cijena računa za struju. A za to građani koji se griju na struju kažu da će to biti jako teško jer će morati u potpunosti promijeniti sistem grijanja, sa onog na struju na druga goriva, jer ne mogu podnijeti troškove.