Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da Srbija treba da se izvini Kosovu, ali na kraju dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, prenosi Klan Kosova.

"Čuli ste da se često govori da Srbija treba da se izvini i ja sam u potpunosti saglasan da Srbija treba da se izvini. Izvinjenje Srbije treba da dođe na kraju dijaloga, a koji treba da riješi sva pitanja i da obezbjedi konačno rješenje za priznanje Kosova od Srbije", rekao je Rama u razgovoru sa albanskim novinarima u Beogradu, gdje je prisustvovao sastanku povodom inicijative Otvoreni Balkan.

Dodao je da oproštaj dolazi na kraju, a ne na početku.

Rama je rekao da regionalna inicijativa Otvoreni Balkan ne ometa dijalog Kosova i Srbije, koji smatra neophodnim, već da mu pomaže.

"Ovaj proces ne ometa neophodan dijalog između Srbije i Kosova, već po mom mišljenju olakšava dijalog i čini ono što je veoma slično procesu posle Drugog svjetskog rata između Njemačke i Francuske", rekao je Rama.

Rama je za primjer uzeo Njemačku i Francusku, i rekao da je mir između njih počeo upravo sporazumima poput onih koji dolaze iz inicijative "Otvoreni Balkan“.

"Njemačka se nije izvinila 1945. godine, ali jeste 1969. godine, a do tada su Francuska i Njemačka radile sve osim postizanja konačnog mira i oproštaja i započele upravo onako kako se dešava sa Otvorenim Balkanom – sa sporazumima u oblasti ekonomije", rekao je Rama.

Albanski premijer je rekao da je za mir potrebna hrana, blagostanje, obrazovanje, a da se to ne može uskratiti ljudima u ime ideje da nema dijaloga bez izvinjenja. Naravno, dodao je, Otvoreni Balkan nije magični ključ, ali je proces koji u tom pogledu pomaže.

"Naprotiv, odbijanje da se Otvoreni Balkan vidi kao mogućnost je siguran bankrot svake tvrdoglavosti i zapaljive igre u uslovima kada nemamo rat, ali imamo sukob nasljeđen iz rata koji moramo da riješimo", naveo je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova