Premijer Albanije

Albanci i Srbi su za Balkan isto što su za Evropu bili Nijemci i Francuzi. Oni su poslije Drugog svjetskog rata vidjeli da im ide lakše ako rade zajedno, umjesto ratujući, i tako je osnovana Zajednica za ugalj i čelik, od koje je nastala Evropska unija, rekao je premijer Albanije Edi Rama u Beogradu, poslije sastanka u okviru inicijative Otvoreni Balkan, prenosi Tanjug.

"Ako šest zemalja Zapadnog Balkana postanu dio svega ovoga biće daleko bolje i za Kosovo i za Bosnu i Hercegovinu, mnogo lakše ćemo komunicirati jedni sa drugima, i sve će biti bolje. Kada je riječ o Crnoj Gori, ona očekuje da će se priključiti EU sljedeće godine, onda ćemo mi da imamo dodatnog zagovornika koji će da zastupa Otvoreni Balkan. Ajde da vidimo da li će da se pridruže EU sljedeće godine, ja im to želim. Ipak, nemamo informacije da su spremni da to urade, ali kada god da uđu, nadam se da će podržati Otvoreni Balkan", rekao je Rama.

On je naveo i da je Otvoreni Balkan "škola za evropske integracije".

Govoreći o teškoćama putovanja privrednika na Zapadnom Balkanu, Rama je rekao da ona podsjećaju na "Magelanovo putovanje i da je lakše doći avionom do Austrije nego kolima do Bosne i Hercegovine". Naveo je da ta putovanja traju nekad i 14 sati pa se, kako je rekao, lubenice pretvaraju u urme.

"Ne možemo da čekamo još deset godina da bismo slobodno putovali i zato je neprihvatljivo da imamo toliki broj inspekcija i kancelarija na granicama", poručio je albanski premijer.