Delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine i potpredsednik SDP Denis Bećirović kaže da je nedopustivo i neosnovano praviti bilo kakvu paralelu između Kosova i RS, kao entiteta BiH, prenosi portal Sarajevotimes.

Reagujući na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je pred Srbijom težak period zbog Kosova i RS, Bećirović je rekao da srpski zvaničnici moraju da znaju da nemaju moralno, pravno, političko ili historijsko pravo da povezuju Kosovo sa bilo kojim sastavnim dijelom BiH na bilo koji način i u bilo kom kontekstu.

"Državni predstavnici BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice, moraju poslati jasnu poruku Vučiću da Kosovo i RS, entitet BiH, ne mogu stati u istu rečenicu", rekao je Bećirović.

Bećirović je naveo da Vučić treba da zna da je Kosovo bilo autonomna pokrajina u okviru jugoslovenskog federalizma i da je imalo svoje predstavnike u najvišim institucijama bivše Jugoslavije.

"Vučić treba za sva vremena da zapamti da BiH neće platiti cijenu pogrešne srpske politike, koja je sistematski kršila prava Albanaca na Kosovu, kao i činila brojne zločine i masovna proterivanja albanskog stanovništva", kaže Bećirović.

S druge strane, kako je rekao Bećirović, bosanskohercegovački entitet RS nije postojao ni u Jugoslaviji ni u BiH do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada je pozicioniran kao entitet u nezavisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi BiH.

Bećirović kaže da bi bilo korisno i da Vučić ne zaboravi da su najviši politički i vojni lideri u RS “osuđeni pred najvišim svjetskim sudovima za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine, a Srbija nije sprečila genocid, iako je to prema zvaničnim konvencijama Ujedinjenih nacija (UN) bila obavezna”.

"Zbog toga, kao i iz mnogih drugih razloga, srpski zvaničnici moraju da znaju da nemaju moralno, pravno, političko ili historijsko pravo da povezuju Kosovo sa bilo kojim sastavnim dijelom BiH na bilo koji način i u bilo kom kontekstu", naveo je Bećirović.

Izvor: Sarajevotimes