SAFE Journalists

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Na Zapadnom Balkanu postoji kultura nesankcionisanja ovakvih zločina.

U cilju ukazivanja na ovaj problem, Mreža SafeJournalists danas pokreće kampanju  #recognizeandreport koja će trajati mjesec dana.

Meža koja okuplja novinarska udruženja na relaciji Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb – Tirana.

U Crnoj Gori slučaj ranjavanja istraživačke novinarke 2018. Olivere Lakić i dalje predstavlja veliku opomenu za sve istražne organe u Crnoj Gori, s obzirom na to da ni nakon tri godine nije dobio sudski epilog.

S druge strane, 30. oktobra prošle godine eksplozivna naprava detonirana je na kapiji albanskog novinara Eldiona Ndreke dok su njegovi roditelji, supruga i dvije ćerke bili kod kuće, ali srećom niko nije povređen. To se dogodilo prije godinu dana, a niko nije priveden pravdi za ovaj napad.

Krajem septembra ove godine u Bosni i Hercegovini, član Predsedništva Milorad Dodik je u više navrata napadao medije čije mu se izvještavanje nije dopadalo, pa je BN televiziju označio kao „dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv Republike Srpske“ i „najvećih zlikovaca u RS“… Dodik i drugi politički funkcioneri u BiH nikada nisu odgovarali za ovakve javne napade na medije, koji konstantno izazivaju atmosferu nesigurnosti i straha među novinarima i ugrožavaju medijske slobode.

Početkom 2021. godine novinar Visar Duriqi sa Kosova fizički je napadnut u blizini svog stana. Počinilac (počinioci) još uvijek nisu privedeni pravdi. Neuspjeh pravde da rasvijetli ovaj i sve druge slučajeve doveo je do povećanog broja napada, prijetnji i uznemiravanja novinara.

Tokom protesta u Skoplju, 27. aprila 2017. godine, koji je kasnije rezultirao upadanjem nacionalističkih demonstranata u zgradu Parlamenta, napadnut je ukupno 21 novinar, prećeno im je ili im je ometano izvještavanje sa lica mjesta. Osnovno javno tužilaštvo branilo je političare, a za neke od njihovih napadača  mjere su preduzimane po službenoj dužnosti, nakon čega su uslijedile zatvorske kazne od strane krivičnog suda. Iako je grupa novinara prethodno u Tužilaštvu dala izjave o događajima od 27. aprila, nažalost još uvijek nema zakonskog postupka protiv počinilaca u kojima su novinari oštećeni, a predmeti su i dalje u sudskom lavirintu.

Dom srpskog novinara lokalnog medija „Žig info“ Milana Jovanovića zapaljen je 13. decembra 2018. godine. Na sreću, i on i njegova supruga su preživjeli, ali je kuća izgorela do temelja. Poslije skoro dvije godine suđenja, na početku 2021, bivši predsjednik opštine Grocka i član vladajuće stranke Dragoljub Simonović, policajci Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković osuđeni su na 12 i po godina zatvora zbog krivičnih djela protiv opšte bezbjednosti. Trenutno se čeka pravosnažna presuda pred Apelacionim sudom. Suđenje saučesniku Igoru Novakoviću je razdvojeno i za njega se vodi poseban postupak.

Problem nekažnjavanja napada na novinare prisutan je i u Hrvatskoj. Primjer je podatak da je prošlo više od godinu i po dana od fizičkog napada u Splitu na koleginice i članice HND-a Ivanu Sivro, snimateljku televizije N1 i Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala. Sudski postupak protiv napadača na kolege još nije počeo.

Mreža Saferjournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca, izražava duboku zabrinutost zbog nedovoljne efikasnosti policije, tužilaštva i pravosuđa u regionu. Tražimo od njih da sve ove slučajeve procesuiraju što je prije moguće.

Mreža SafeJournalists će o ovim slučajevima obavjestiti sve domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju  i prava svih građana.