Totalno podbacio

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog između Kosova i Srbije Richard Grenell kritikovao je novu američku administraciju zbog toga što je ostavila iza sebe dostignuća bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Balkanu, odnosno što se nije bavila Vašingtonskim sporazumom, prenosi Ekonomija onlajn.

U intervjuu za "Kash’s Corner" Grenell je pohvalio Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra 2020. godine u Bijeloj kući, a kako je ocjenio, najuspješnija tačka sporazuma bila je moratorijum na lobiranja Kosova za priznanja i Srbije za povlačenje priznanja.

"Postignuta su četiri ekonomska sporazuma i sada mi je veoma teško da vidim kako je Bidenov tim totalno podbacio na Balkanu. Mislim da na njega ne obraćaju pažnju. Bidenov tim je lako mogao da vidi ovaj dogovor i da kaže šta treba ponovo da se pregovara ili da se održi ili šta možemo da uradimo da se poboljša. Ali niko ga nije pogledao. Najvažnije je bilo da se nastavi", rekao je Grenell.

On je dodao da čak i na Balkanu znaju da više nemaju pažnju Sjedinjenih Američkih Država, ali kako je dodao on radi šta može "spolja" da pogura primjenu Vašingtonskog sporazuma i razgovara sa liderima regiona koji su željni američkog liderstva.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online