Incident u Splitu

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu došlo je do incidenta nakon što je žena odbila staviti masku u prostorijama fakulteta. Pozvana je policija koja ju je na kraju vezala.

Sve se desilo u četvrtak oko 14 sati. Žena je odbila staviti masku nakon što ju je zaštitar to zamolio.

Policajci su od nje zatražili ličnu kartu kako bi utvrdili identitet, ali ona je to odbila. Nije željela ni izaći iz zgrade fakulteta, prenosi Index.hr.

- S obzirom na to da je bila uporna u svojoj namjeri da ignorira zapovijedi policije, nad njom su upotrijebljena sredstva prisile - policijski službenici su je uhvatili za ruku i izveli iz prostora - objavila je policija.

Dalje su naveli da je ona pružala aktivni otpor onemogućavajući policijskim službenicima da joj stave sredstva za vezivanje, "zbog čega je pala na pod i nakon toga je i dalje nastavila pružati aktivni otpor".

Nakon što su joj stavljena "sredstva za vezivanje", dovedena je u službene prostorije.

Žena je nakon privođenja imala vidljive ogrebotine na rukama i nogama pa je pozvana ekipa hitne medicinske pomoći koja ju je pregledala i utvrdila da nema povreda zbog kojih bi trebala biti odvedena u bolnicu.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske saopćili su da je utvrđen njen identitet i da je prekršila članove Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o ličnoj karti zbog čega su joj izdati prekršajni nalozi. Nakon toga je puštena iz službenih prostorija policije.

Faktor/Index