U znak odmazde

Jeffrey Hovenier nedavno je nominovan za novog ambasadora SAD u Prištini, Christopher Hill u Beogradu, ali kako trenutno stvari stoje, pomenute diplomate neće skoro krenuti prema Balkanu jer u ovom trenutku republikanski senator Ted Cruz blokira sve izbore predsjednika Bidena za ambasadore širom svijeta, prenosi Washington post.

Kako prenose američki mediji, Cruz je sam odložio desetine ključnih kandidata State departmenta "u znak odmazde za odluku Bidena da odustane od protivljenja SAD ruskom gasovodu do Njemačke".

"Predsjednikova slabost i nesposobnost su ono što poteže pitanje nacionalne bezbjednosti. Kada Vladimiru Putinu da cjevovod (Ruski tok 2) vrijedan više milijardi dolara, jačajući Rusiju i slabeći Evropu i naše saveznike, to otvara pitanje nacionalne bezbjednosti", rekao je Cruz za "The Texas Tribune".

Do današnjeg dana, Senat je odobrio samo četiri Bidenova izbora za mjesto ambasadora SAD (Meksiko, Turska, Novi Zeland i Austrij) i troje je potvrđeno tek sada u utorak.

To znači da Biden znatno zaostaje za svojim neposrednim prethodnikom Donaldom Trampom, koji je u sličnom periodu svog predsjedničkog mandata imao potvrđena 22 američka ambasadora, od kojih 17 glasanjem.

Izvor: Kosovo Online/ Washington post