Šireći dezinformacije

Moskva i Peking se aktivno suprotstavljaju zapadnoj integraciji Zapadnog Balkana, šireći dezinformacije i koristeći ranjivost da bi skrenuli zemlje regiona sa njihovih demokratski izabranih puteva, poručio je zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja State departmenta Gabriel Escobar.

Istovremeno, dodao je Escobar u jučerašnjem izvještaju članovima Kongresa SAD, Rusija i Kina prave ekonomsko i političko uporište u Evropi.

"Rusija koristi kao oružje svoje energske kapacitete da bi primorala političare, podstakla korupciju i zaustavila potencijal rasta. Narodna Republika Kina (NRK) takođe radi na proširenju svog uticaja u kritičnoj infrastrukturi i putem ekonomske prisile. Ne možemo im dozvoliti da uspeju", rekao je Escobar.

Escobar je objasnio da Kremlj ima "značajnu mrežu za širenje dezinformacija i propagande" koja aktivno radi na Zapadnom Balkanu.

"Blisko sarađujemo sa partnerima u EU i NATO kako bismo im pomogli da identifikuju te prijetnje za njihov izborni i medijski prostor.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države su pružile preko 2,4 milijarde dolara pomoći regionu u protekloj deceniji, a samo u fiskalnoj 2021. godini izdvojeno je preko 145 miliona dolara za pomoć Zapadnom Balkanu na njegovom evropskom putu.

Ovo je prvi sastanak Komiteta za spoljne poslove s temom napretka na Zapadnom Balkanu.

Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma je telo odgovorno za nadzor i zakonodavstvo koji se odnosi na stranu pomoć, razvoj nacionalne bezbjednosti koji utiče na spoljnu politiku, kao i na održavanje i sprovođenje mira te sprovođenje sankcija Ujedinjenih nacija ili drugih međunarodnih sankcija.

EU da otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom


Najsnažnija poruka koju bi EU sada mogla dati je da zakaže početak pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije EU prije kraja ove kalendarske godine, poručio je Gabriel Escobar u svom izlaganju.

"Obe zemlje su uradile težak posao koji se od njih zahtevao. Odlaganja nakon odluke Evropskog savjeta iz marta 2020. da započne taj proces seju sumnje u cijelom regionu i rizikuju da naruše nade novih generacija koje žele evropsku budućnost", poručio je Escobar.

On je podsjetio da su upravo zbog toga američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) i visoki predstavnik EU Žozep Borel (Josep Borell) 14. oktobra objavili zajedničku izjavu u kojoj su potvrdili da je pristupanje EU jedini put napred za region.

Na pitanje predsjedavajućeg potkomiteta, Bila Kitinga (Bill Keating), šta američka administracija može da uradi kada je riječ o tome da Bugarska blokira evropski put Sjeverne Makedonije, Escobar je kazao da Vašington razgovara sa vladama u Sofiji i Skoplju da se pronađe rješenje korisno za obe strane.

"Takođe radimo sa našim partnerima u EU koji se slažu sa nama da taj spor treba da bude riješen što prije. Svi imamo dogovor da je u strateškom interesu SAD i EU da Sjeverna Makedonija i Albanija treba što prije da postanu dio EU. Nadamo se da će to biti rješeno i da će Sjeverna Makedonija i Albanija otvoriti pristupne pregovore ove kalendarske godine", rekao je Escobar.

Briselski dijalog jedina platforma za Srbiju i Kosovo


Escobar je u uvodnom obraćanju izjavio da Sjedinjene Države daju podršku Briselskom dijalogu uz posredovanje EU, kao najboljem putu za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

On je podsjetio da je prošlog mjeseca otputovao u Brisel kako bi pružio podršku specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku u naporima da EU izvrši pritisak na Beograd i Prištinu da smanje tenzije oko registarskih tablica i "da obezbede dogovor o rješenju koje bi im stvorilo prostor da se fokusiraju na komplikovanija pitanja".

"Zajedno smo jasno stavili do znanja da je Briselski dijalog platforma na kojoj obe strane ravnopravno moraju da rade na rešavanju svojih razlika i normalizaciji odnosa, idealno kroz međusobno priznanje", rekao je Escobar.

Prema riječima Gabriela Escobara, SAD se nadaju da će pomoći dvema stranama da sprovedu dogovore koje su ranije napravili.

Za Crnu Goru važan demokratski napredak, a ne nacionalistička retorika


Gabriel Escobar je u svom obraćanju pred članovima potkomiteta kazao da je partnerstvo SAD sa Crnom Gorom "partnerstvo sa zemljom, njenim narodom i njihovim demokratskim institucijama, a ne sa bilo kojom političkom partijom".

Dodao je da je američka administracija spremna da radi sa svim crnogorskim partnerima "koji dijele viziju suverene, inkluzivne, demokratske zemlje" i koja napreduje u neophodnim reformama "kao aspirant za članstvo u EU, držeći svoja svečana obećanja kao čvrsti saveznik u NATO".

"Ovo se može unaprediti kroz inkluzivni dijalog, koji uključuje i civilno društvo i koji je fokusiran na ciljeve koji ujedinjuju građane Crne Gore – mir, demokratski napredak, ekonomski razvoj – prije nego na politiku identiteta i nacionalističku retoriku koja ih dijeli", rekao je Escobar.

Na pitanje kongresmenke Klaudie Teni šta američka administracija čini kako bi osigurala da se crnogorska Vlada drži zacrtanog puta ka Evropskoj uniji i obaveza ka NATO, s obzirom na uticaj proruskog Demokratskog fronta, Escobar je kazao da je prošle sedmice crnogorska delegacija posjetila Vašington, te da je američka strana izvršila pritisak da Podgorica zadrži proevropski kurs.

"Na svim sastancima smo dobili uvjeravanje da će se njihova vlada držati dogovora. Uz to, istakli smo našu zabrinutost zbog Demokratskog fronta i oni su priznali da svaki član vladajuće koalicije zastupati članstvo Crne Gore u NATO, nastaviti da podržava nezavisnost Kosova i nastaviti da sprovodi politiku evropskih integracija", rekao je Escobar.

On je rekao da će tokom posjete Zapadnom Balkanu u novembru, posjetiti i Crnu Goru.

Izvor: RSE