Specijalni izvjestilac EP za Kosovo

Specijalni izvjestilac Evropskog Parlamenta za Kosovo Viola von Cramon kritikovala je zemlje članice EU, rekavši da Balkan vide kao zaostali region kojim se ne treba previše baviti, prenosi Koha.

Von Cramon je na panelu „Berlinski proces – šta je sljedeće?“ koji se održavao tokom drugog dana Beogradskog bezbjednosnog foruma, podsjetila na riječi njemačke kancelarke Angele Merkel.

„Evropski kontinent je naša odgovornost, kao što je kancelarka Merkel istakla 2014. Dakle, zašto je nekim zemljama teško da preuzmu više učešća u tom procesu. Postavlja se pitanje, zašto se ne ubrzava integracija, ili kao što je rečeno nema vizne liberalizacije za Kosovo ili se ne otvaraju pregovori za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Ovde dolazimo do pitanja kako promjeniti percepciju mnogih zemalja EU koje nemaju pojma šta se dešava na Balkanu i koliko je važna integracija građana ovog regiona. Ne samo političari, već i društva nekih država članica, balkanske države vide kao mafijašku oblast u kojoj se dešavaju samo loše stvari. Dakle, Berlinskom procesu je potrebno više energije kako bi se smanjio skepticizam unutar članica EU,u funkciji u perspektivi proširenja“, rekla je von Cramon.

Istakla je da mnogi u EU vjeruju u diskurs o Srbiji kao mafijaškoj državi i državi organizovanog kriminala.

„To nije dezinformacija, ali jeste pristrasan diskurs. Moramo više da objašnjavamo gde je napravljen napredak. Svi znaju da ovdje u Beogradu postoji veliko nazadovanje u demokratiji, vladavini prava, slobodi medija, opohođenju prema opoziciji, ali Srbija i pored toga zaslužuje da bude tretirana kao zemlja kandidat“, rekla je von Cramon, prenosi Danas.

Istakla je da razumije frustriranost ljudi u regionu zbog neispunjenih obećanja o pridruživanju Evropskoj Uniji, ali i da se u institucijama EU radi na pitanjima regiona, ali da ne dele sve države članice isto intresovanje za pomoć regionu.

„Imamo aktivnu grupu u EP koja se bavi Zapadnim Balkanom, ali treba da prenesemo teme regiona iz ovog balončića u širi diskurs država članica, posebno onih koje nemaju predstavu šta se dešava u regionu. Na primjer, francuski predsjednik koristi ovaj region samo za unutrašnje potrebe, isto je i sa Holandijom i nekim drugim državama, meni je to tužno“, rekla je von Cramon.

Govorila je i o tome kako bi mogao da izgleda Berlinski proces i politika Njemačke prema Zapadnom Balkanu nakon promjena koje će doneti formiranje nove vlade u Njemačkoj.

„Mislim da su Zeleni najveća podrška pridruženju regiona Evropskoj uniji. Zeleni će definitivno agendu za Zapadni Balkan uneti u koalicioni dogovor. Nadam se da možemo da nastavimo Berlinski proces sa više energije, sa više distinkcije u odnosu na prethodni period. Nadam se da sljedeći kancelar Njemačke neće ići u Beograd i Tiranu nego u Crnu Goru i Skoplje, kako bi ukazao na progres koji je tamo napravljen. Pokušaćemo i da približimo Berlinski proces onim državama članicama koje su skeptične prema regionu jer je potreban dodatni uticaj na političare u Parizu i Hagu kako bi obećanje o proširenju bilo održano“, rekla je von Cramon.

Izvor: Koha/Danas