Razgovor za Dnevni avaz

Posljednji predsjedavajući Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić za „Dnevni avaz“ je kazao da ga trenutna situacija u Bosni i Hercegovini, ali i regionu podsjeća na početak kobnih devedesetih, ali da rata neće biti, kao i da je "arhitektura Evrope završena osamostaljenjem Kosova".

Po njegovom mišljenju, međunarodna zajednica mora da interveniše i da zaustavi Dodika. Mislio je kako kaže da će Dodik svoju radikalnu politiku dozirati po potrebi, i sve dok osjeća da međunarodna zajednica to toleriše.

"Onaj ko ne poštuje pravila igre, ne može ostati u igri. Onaj ko ne priznaje BiH, ne može u BiH biti u politici. Međutim, predugo su oni tolerisali njegovo ponašanje i njemu su sad popustile kočnice. Međunarodna zajednica ima svog predstavnika koji će se držati Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma", naglasio je Mesić.

Prema njegovim riječima, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije imao podršku svoje zemlje i međunarodne zajednice.

"Nije imao međunarodnu javnost jer je svijet bio zaokupljen drugim temama. Međutim, sad se vidi da BiH dolazi u fazu kada se mora intervenisati da se „hladni rat“ ne pretvori u pravi rat. To je odgovornost međunarodne zajednice, jer BiH ne sme biti ugrožena, ne može se raspasti jer bi to bilo ubitačno za Evropu. Oni to moraju radi sebe zaustaviti, što bi rekla tri miliona Mađara koji žive u Rumuniji? Pa onda bi oni uzeli jedan dio Rumunije i priključili se Mađarskoj. Raspadom BiH otvorila bi se Pandorina kutija u Europi i to bi već bio svjetski problem", istakao je Mesić.

Prema njegovom mišljenju, arhitektura Evrope je završena osamostaljenjem Kosova.

- Svi mi želimo što prije ući u Europsku uniju jer ćemo na taj način najlakše ostvariti svoje ciljeve. Otvorit će nam se mnogi potencijali i granice. Neki još uvijek misle kako se granice mogu mijenjati, ali to nije tako. Osamostaljenjem Kosova završena je arhitektura Evrope – kazao je Mesić, a prenosi sarajevo-x.com.

- Vidjet ćemo kako će sve ići. Srbija mora shvatiti da  mora riješiti svoj problem s Kosovom. Njima mora biti jasno da je arhitektura ovog prostora završena, da je Kosovo samostalno, da se granice više ne mogu mijenjati i da je samo pitanje vremena kad će to Srbija morati prihvatiti. Da li u Srbiji netko ima snage to reći svojim građanima, to je drugo pitanje – kaže Mesić.

"Pored 100.000 mrtvih, granice na Balkanu se nisu mogle promjeniti ni za milimetar. Pa kako misli neko, bez obzira na to koliku glavu imao, pa i kao kod Dodika, da to uradi sad? Ne može on uspjeti u onome u čemu nisu uspjeli JNA i Milošević", poručio je Mesić.