U različitim sferama života

Albanski poslanik u Skupštini Srbije Shaip Kamberi rekao je da su Albanci koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi i dalje diskriminisani.

Kamberi je tokom posjete Albaniji, rekao za Glas Amerike da se te diskriminacije dešavaju u različitim sferama života.

"Negiranje ravnopravne integracije u državnim institucijama, slobodne upotrebe i upotrebe jezika u državnim institucijama, odnosno integracije kao procesa koji se uopšte nije razvio, uprkos tome što se Srbija sa tri programa i tri sporazuma sa Albancima obavezala da će to ostvariti. To je, dakle, jedan od glavnih problema sa kojima se Albanci suočavaju”, rekao je Kamberi.

Prema njegovim riječima, Srbija nastavlja da uskraćuje Albancima “pravo na korišćenje nacionalnog simbola, držeći kao taoca ekonomski razvoj tri opštine u Preševskoj dolini, što utiče na mirnu depopulaciju vitalnog dijela albanskog stanovništva”.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan“, Kamberi je rekao da treba pozdraviti svaku saradnju u regionu i da ova inicijativa, pokrenuta između Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije, treba da poboljša i položaj Albanaca u Preševskoj dolini.

Ipak, kako kaže, bez učešća svih zemalja, Balkan će i dalje biti problematičan region.

“U ovom trenutku ne vidimo nikakvo pozitivno kretanje i promenu odnosa Srbije prema Albancima u Preševskoj dolini. Dajmo prostora vremenu, sačekajmo, možda bi moglo biti nečega. Ako ne bude pokreta u tom pravcu, za Albance Preševske doline to bi mogla biti uzaludna inicijativa“, rekao je on.

Kamberi je rekao da bi "Otvoreni Balkan“ trebalo da bude cjelovita inicijativa da obuhvati sve zemlje regiona, a ne, kao do sada, da inicijativi nedostaju tri-četiri zemlje.

"Kolektivna bezbjednost Zapadnog Balkana zavisi od stabilnosti u svim ovim zemljama. Ako Bosna i Hercegovina i odnosi između tri etničke grupe nisu stabilni, to bi moglo ugroziti mir na bilo kom dijelu Balkana. Mislim da je i odnos Srbije prema Kosovu od suštinskog značaja, ne samo za Balkan, već prije svega u odnosu Albanaca i Srba. Ako ne krenemo ka normalizaciji odnosa radi međusobnog priznavanja, Balkan će i dalje ostati uznemiren, uprkos ovim trilateralnim inicijativama koje postoje”, navodi Kamberi.

Upitan o svom položaju albanskog poslanika u Skupštini Srbije, Kamberi je rekao da je odlučan da govori o istini Albanaca u Srbiji i na Kosovu.

"A ono na šta ciljamo jeste da javno govorimo o istini koja postoji za Albance, da govorimo o potrebi demokratizacije te države, jer bez demokratizacije Srbije ne možemo očekivati da će u toj zemlji prije svega biti stabilnosti, ali to uslovljava stabilnost na cijelom Balkanu. Pa hajde da pričamo o poboljšanju međususjedskih odnosa. Prije svega, riječ je o pitanju Kosova. A kada smo sa Kosovom, prvo pitanje koje Srbija mora da sprovede je izvinjenje, odnosno objavljivanje istine o brojnim masovnim grobnicama koje postoje u Srbiji”, ističe Kamberi.

Prema njegovim riječima “kontrolisani mediji u Srbiji ne daju prostor, pa parlament ostaje jedina prilika da se otkrije istina o Albancima, sa kojom veliki dio javnosti u Srbiji nije upoznat”.

Izvor: Kosovo Online/VOA