CRVENI ALARM

Balkanskom narko-rutom kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Kosovo do juga Italije stiže otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje afganistanskog heroina, objavila je sinoć Radio-televizija Crne Gore (RTCG) pozivajući se na tvrdnje italijanskog portala quotidiano.net.

Svojevrsna kuga opijuma se širi Afganistanom, a u pitanju je zarada od 16,34 milijardi dolara koju ubiru vladari te zemlje – Talibani, navodi italijanski portal, prenosi RTCG.

Prema članku portala quotidiano.net, u Afganistanu bi se proizvodnja opijuma mogla nazvati tradicionalnom poljoprivredom, ali treba imati u vidu da heroin postaje jedna od pošasti zapadnog društva.

„Uzgoj maka nije ništa drugo do poljoprivredna praksa, konsolidovana tokom vjekova. I upravo iz tog razloga Afganistancima, pogotovo onima koji žive u selima južnih provincija, nemoguće je objasniti da je to apsolutno zlo“, navedeno je u članku italijanskog portala.

Putevi droge, kako se ističe, od srednje Azije vode do droge do Istanbula, odakle jedan krak ide ka sjeveru, do Ukrajine i Rusije, a drugi ka Balkanu.

„U Evropu, dakle, otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje afganistanskog heroina stiže balkanskom rutom između Crne Gore, Albanije, Srbije i Kosova do juga Italije“, tvrdi italijanski portal.

Ukupna godišnja proizvodnja opijuma u Afganistanu procenjuje se na nešto više od 5.800 tona.

Kada se opijum preradi, iz Afganistanana tržište narkotika dospjeva više 600 tona heroina godišnje.

Povećanje trgovine drogom u zemlji je impresivno – sa oko 10 milijardi eura, porastala je na više od 16,34 milijardi dolara u posljednjem periodu, što je praktično 60 odsto afganistanskog bruto nacionalnog dohotka, trvdi italijanski portal.