Predsjednik Italije

U Evropskoj uniji još uvijek nedostaju balkanske zemlje, i zato se Unija ne može smatrati potpunom, i zbog istorijskih i zbog kulturnih vrijednosti regiona, koji je takođe dio Starog kontinenta, rekao je italijanski predsjednik Sergio Mattarella, prenosi Ekonomija onlajn.

"Evropska unija nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana, bez Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova. Italija im posvećuje punu pažnju, jer smo zainteresovani za stabilnost tog regiona. Imamo suštinski interes da razvijamo dobre odnose u jadranskom području", rekao je Mattarella za italijansku La Stampu.

Smatra da je važno da je važno da region Zapadnog Balkana bude dio Evropske unije, i dodaje da je neophodno raditi na svim otvorenim pitanjima.

"Moramo se boriti za konsolidaciju prijateljskih odnosa, za prevazilaženje istorijskih nesporazuma i za postavljanje temelja za širu uniju", rekao je Mattarella.

Za Italiju je, kako tvrdi, od izuzetnog značaja da se evrointegracije Zapadnog Balkana nastave i da rezultiraju prijemom u EU.

"Proces integracije kontinenta neće biti završen sve dok zemlje zapadnog Balkana ne budu u stanju da podjele sve naše perspektive. Podržimo zajedno težnje naših suseda i pratimo reformske procese koje slijede. Nema izgovora za oklevanje od strane 27 članica Unije, niti za promenu kursa prema zemljama Zapadnog Balkana", poručio je Mattarella tokom posjete Sloveniji.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online