Potrebna drugačija politika

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon smatra da je Evropskoj uniji potrebna suštinski drugačija politika prema Zapadnom Balkanu.

Ona je na Twitteru napisala da je u Evropskom parlamentu rekla da je nedavni samit EU-Zapadni Balkan održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji “bio je parada licemerja, praznih riječi, autokratskog smirenja i, prije svega, pretvaranja”.

“Ponovila sam danas u Evropskom parlamentu da je EU potrebna suštinski drugačija balkanska politika”, napisla je Von Cramon.

Navela je i da EU mora da bude vjerodostojna u svojoj ponudi Zapadnom Balkanu i procjeni regiona kroz pojačanje Eufora u Bosni i Hercegovini, momentalno otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, viznu liberalizaciju za Kosovo, kao i strogu vladavinu prava kao uslov za Srbiju i Crnu Goru.

"Zapadni Balkan nije naše susjedstvo, to je naše unutrašnje dvorište. To je region koji za EU znači toliko koliko zajedno djelimo. Ako Evropska unija tamo ne može odigrati ključnu ulogu, onda je naš san da postanemo geopolitička unija zaista samo san", napisala je Von Cramon na Twitteru.
  Izvor: Kosovo Online