Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti koji je jučer učestvovao na Samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, u svom govoru je zatražio da se osudi "umješanost srpske vojske na granici Kosova", prenosi Lajmi.

Kurti je pozdravio zajedničku Deklaraciju sa samita EU-Zapadni Balkan, ali je izrazio i određene rezerve.

"Smatramo da kada govorimo o Zapadnom Balkanu treba reći šest zemalja Zapadnog Balkana, jer postoji šest država. Smatramo da „suočavanje s prošlošću“ treba pomenuti jer je to neophodan dio napora za pomirenje. Takođe smatramo da bi ovaj Samit trebalo da osudi umješanost srpske vojske na kosovskoj granici: borbeni avioni MiG-29 letjeli su uz granicu, dok je ruski ambasador u Beogradu otišao na granični prijelaz da pregleda tamošnje okupljanje srpskih trupa. Tokom našeg sastanka u Briselu, 15. juna, predložio sam predsjedniku Srbije da potpiše Deklaraciju o miru o nenapadanju, ali je on to odbio", poručio je između ostalog Kurti.

On je podsjetio da je prošlo više od tri godine otkako je Evropska komisija po drugi put preporučila liberalizaciju viznog režima za Kosovo i zbog toga je još jednom uputio poziv liderima zemalja koje se protive liberalizaciji viza za Kosovo da priznaju napredak koji je Kosovo postiglo po ovom pitanju.

U svom govoru spomenuo je i borbu protiv pandemije koronavirusa, kao i ekonomske izazove sa kojima se Kosovo suočava.

„Lično sam podneo izvještaj predsjednici Ursuli von der Leyen o potrebama za ulaganjima tokom njene posjete Kosovu i radujemo se budućem angažovanju sa EU, ali i sa EIB, EBRD i Svjetskom bankom“, rekao je Kurti.

Sa Kurtijem, na samitu u Sloveniji bili su i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz i ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net