Njemačka kancelarka

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila danas da su se učesnici samita EU-Zapadni Balkan saglasili da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi, ali da nije podržala davanje fiksnog datuma zemljama Zapadnog Balkana za njihovo pristupanje Uniji, prenosi Tanjug.

"Nisam podržala da se zemljama Zapadnog Balkana da fiksni datum za njihovo pristupanje Evropskoj uniji. Zaista ne vjerujem u određivanje datuma, ali vjerujem u ispunjavanje naših obećanja. Kada se steknu uslovi, pristupanje može da se realizuje", izjavila je Merkel na samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, a prenosi agencija Reuters.

Navela je primjer Crne Gore koja ima puno otvorenih poglavlja, i koja bi mogla za par godina da ih zatvori, pa bi bilo loše vremenskim rokom Podgorici reći da mora da čeka.

"Vremenske perspektive nisu dobre, a i nijedna zemlja do sada nije ispunila uslove. Isto tako moramo da unutar EU sprovedemo reforme kako bismo bili spremni za prijem novih članica“, dodala je ona.

Ona je takođe izrazila nadu da bi problemi oko blokade pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije mogli biti prevaziđeni.

Merkelova je kazala da je važno što je na Samitu još jednom podvučeno da EU ima obavezu da ponudi evropsku perspektivu regionu.

"To je naša politička želja i to su svi rekli. Ne radi se o tome da zemljama Zapadnog Balkana učinimo neku uslugu, već je je to zbog našeg prosperiteta i bezbjednosti", podvukla je ona.

Merkelova je kazala da je jasno da sljedeći korak mora biti rešenje problema između Sjeverne Makedonije i Bugarske, kako bi otpočeli pristupni pregovori sa Skopljem.

Ukazala je da je ukazano da se Berlinski proces pozitivno odrazio na saradnju u regionu.

Prenela je da je sa predstavnicima Srbije i Prištine razgovarala o rješenju problema.

"To je teško, ali ima blagog napretka", kazala je Merkel.

Rekla je da cio pristupni proces Zapadnog Balkana traje već dvije decenije, da je dosta postignuto, ali da ima još dosta da se uradi.

Na Samitu, kaže, je podvučeno da postoji jedinstven stav da Zapadni balkan pripada EU.

Takođe je ukazala da, ako EU nije u stanju da riješi probleme pred svojim kućnim pravom, a radi se o pitanju vjerodostojnosti na Zapadnom Balkanu, neće moći imati globalnu snagu.

Merkel je ukazala da je premijer Mađarske Viktor Orban rekao da Zapadni Balkan predstavlja manje od jedan odsto BDP-a EU, dodajući da to pokazuje da integracija regiona, iz ekonomskog ugla, ne bi bio problem, i da je važna zbog geostrateških interesa i bezbjednosti.

"Sve govori u prilog integraciji regiona u EU. Postoji ogroman geostrateški interes da te zemlje primimo. To nije tako teško pitanje kao što je bila integracija velikih zemalja poput Poljske", objasnila je ona.