Optimistične najave se

Optimistične najave da će reafirmacija evropske perspektive regiona biti u fokusu Samita EU-Zapadni Balkan počele su da se "tope" i prije zvaničnog okupljanja šefova država i vlada na Brdu kod Kranja, pišu srbijanske Novosti.

Naime, već je "procurio" nacrt zaključaka Samita u kojem ipak nema datuma 2030. kao mogućeg roka za prijem zemalja koje pregovaraju o članstvu u EU, a na čemu je insistirao domaćin okupljanja slovenački premijer Janez Janša.

Tako je, navodno, u tekstu deklaracije koji se još usaglašava između lidera 27 država EU, zasada ostala samo potvrda "jednoglasne podrška procesu proširenja", ali bez konkretnih datuma. Kako sada stvari stoje, stav EU će ostati kao do sada, na nejasnim obećanjima o odškrinutim vratima evropske porodice. U nacrtu dokumenta ponavlja se stara priča o reformama i uopštena formulacija da od toga sve zavisi. Iz diplomatskih izvora bliskih Briselu može se čuti da postoji raspoloženje da Srbija do kraja slovenačkog predsjedanja otvori još nekoliko poglavlja, jer većina lidera u EU prepoznaje pozitivne pomake Beograda u sprovođenju reformi.

I uoči početka Samita, kojem prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poruke koje su slali evropski, ali i američki zvaničnici bile su u duhu već poznate matrice "tapšanja po ramenima" ali bez opipljivih i konkretnih pomaka. Sve to ukazuje da i ovaj samit neće dati neke spektakularne rezultate, osim ponavljanja starih fraza.