ZAPADNI BALKAN I EU

Na Brdu kod Kranja počinje Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana. Kako javljaju regionalni mediji, u prijedlogu deklaracije koja bi trebala biti usvojena navodi se da Evropska unija ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja posvećenost partnera tog regiona evropskoj perspektivi

Podsjetimo da je agencija Reuters nedavno objavila da Evropska unija, plašeći se političke reakcije u državama članicama, ne može više garantovati buduće članstvo za zemlje Zapadnog Balkana, kojima je prethodno obećano mjesto u EU. Agencija je to objavila pozivajući se na četvoricu diplomata i interni dokument.

Prema Reutersu, deklaracija koja je danas trebala biti usvojena na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana nije usaglašena, što je "potvrda neuspjele strategije EU za prijem Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije u svoje članstvo".

No, prema informacijama diplomatskih izvora, koje su se danas pojavile paralelno u nekoliko velikih regionalnih medija, deklaracija sa stavom podrške proširenju ipak će biti usvojena.

S druge strane, odbijen je prijedlog Slovenije da sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU do 2030. godine. Kako saznajemo, EU se ne želi obavezati na bilo kakve rokove, tako da će pristup zemalja zavisiti od ispunjavanja kriterija, ali i od unutrašnje klime u državama članicama.

Nivo organizacije i imena učesnika na današnjem samitu, kako se čini, također pokazuju da EU nije odustala od proširenja. Domaćin samita je premijer Slovenije Janez Janša, a skupom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Na samitu su i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Svi oni će, navodno, u nacrtu deklaracije pružiti podršku proširenju Evropske unije, ali naglasiti da će se ono zasnivati na provođenju reformi.