Tajni dokumenti

Međunarodni novinari koji učestvuju u češljanju Pandora Papersa, dokumenata koji otkrivaju mrežu offshore kompanija korištenih za skrivanje imovine u inostranstvu, identificirali su oko 300 političara, uglednika, poznatih ličnosti i drugih bogataša koji su se koristili poreznim oazama za legalne i ilegalne aktivnosti u vezi s imovinom.

Dosad su objavljeni mnogi "kapitalci", ali to je, ističu iz novinarskog konzorcija, zapravo tek početak te će se idućih sedmica objavljivati nove informacije proizašle iz dokumenata.

Vile jordanskog kralja Abdulaha II

Jordanski kralj morat će objasniti zašto je krio da je vlasnik vila u kalifornijskom gradu Malibuu, Washingtonu i Londonu, koje vrijede oko stotinu miliona dolara. Kralj se javio i rekao da nije protivzakonito kupiti nekretnine putem offshore kompanija, ali je zanimljivo da je Jordan navodno blokirao stranicu ICIJ-a nekoliko sati prije nego što su Pandorini dokumenti tamo objavljeni.

Prebogata Putinova ljubavnica

Ruski predsjednik Putin se nigdje ne pojavljuje imenom, ali je puno njemu bliskih ljudi. Spominje se i Svetlana Krivonogova, najpoznatija po tome što se vjeruje da je bila Putinova ljubavnica i da je majka njegove vanbračne kćerke. Sada je dokazano da je koristeći offshore tvrtke kupila 3,6 miliona eura vrijedan stan u Monaku još 2003. godine. Tada je bila nepoznata studentica koja se uzdržavala poslom čistačice, a otad je postala vlasnica imovine vrijedne 100 miliona eura.

Porodica Alijev i britanska kraljica

Azerbajdžanska vladarska porodica Alijev, pokazalo se, posljednjih godina trguje svojim nekretninama u Velikoj Britaniji. Riječ je o imovini vrijednoj gotovo 400 miliona funti, a jedan posjed su prodali kraljici koja će sada odgovarati na pitanje kako to da je platila 67 miliona funti za posjed paravanskoj firmi za notorno korumpiranu vladu.

Babiš i dvorac u Francuskoj

Češki premijer i biznismen Andrej Babiš samo nekoliko dana uoči izbora mora odgovarati na pitanja zašto je koristio offshore investicijsku firmu za kupnju 22 miliona dolara vrijednog dvorca na jugu Francuske.

Kiparski predsjednik i ruski tajkun

Predsjednik Kipra Nicos Anastasiades osnivač je advokatske firme optužene da je sakrila imovinu kontroverznog ruskog milijardera iza niza kompanija s lažnim vlasnicima. Predsjednik tvrdi da je prestao aktivno učestvovati u radu firme nakon što je postao vođa opozicije 1997. godine. Ruski tajkun o kojemu je riječ je Leonid Lebedev, nekadašnji ruski senator, koji je pobjegao iz zemlje 2015. godine. Poslije je postao filmski producent u Hollywoodu.

Tony i Cherie Blair i kupovina u Londonu

Bivši premijer Tony Blair i njegova supruga Cherie kupili su zgradu u Londonu i koristeći offshore kompaniju sa sjedištem na Djevičanskim otocima uštedjeli 312.000 funti poreza. Nije riječ o protivzakonitom potezu, ističe par koji je kupio nekretninu čiji su suvlasnici članovi porodice jednog bahreinskog ministra. Nakon odlaska iz Downing Streeta bivši šef laburista je sa suprugom izgradio nekretninsko carstvo od 39 kuća, stanova i ureda, koji su vrijedni oko 35 miliona funti.

Zelenski i offshore kompanije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, izabran na tu dužnost 2019. godine s obećanjem da će očistiti zemlju od korupcije, tokom kampanje prebacio je svoj 25-postotni udio u jednoj offshore kompaniji bliskom prijatelju kojeg je postavio za svoga glavnog savjetnika.

Bogatstvo kenijskog predsjednika

Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta, koji se voli nazivati velikim borcem protiv korupcije i koji je često napominjao da svu imovinu treba transparentno prijaviti, mora objasniti odakle njemu i njegovoj bliskoj rodbini nekretnina u Londonu koja je dio 30 miliona dolara vrijedne imovine skrivene u offshore kompanijama.

Milo Đukanović i njegov sin Blažo

Predsjednik Crne Gore i njegov sin su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom koju su sakrili iza mreže firmi i porodičnih trustova uspostavljenih na 80 godina. Kompanija koja njima upravlja ovlaštena je da u njihovo ime kupuje i prodaje nekretnine i firme te otvara račune. Vlasnicima je omogućeno da skrivena imovina bude zaštićena čak i kada je predmet sudskih postupaka.

Nekretninsko kraljevstvo Siniše Malog

Bivši gradonačelnik Beograda razotkriven je još 2015. godine kao vlasnik vrtoglava 23 stana na bugarskoj obali, od kojih je samo jedan na njegovo ime. Mali je izjavio da će pokloniti stanove onima koji dokažu da su njegovi, a čini se da sada postoje dokazi. Vrijednost apartmana prelazi pet miliona eura, što otvara pitanje izvora finansiranja. Kupio ih je od firme Srđana Dabića, bivšeg košarkaša i direktora srpskog ogranka ruske naftne kompanije Lukoil.

Supruga Jacoba Rees-Mogga

Supruga poznatoga torijevskog političara Jacoba Rees-Mooga Helena de Chair otkrivena je kao korisnica holdinga i zaklade koja upravlja "slikama i umjetninama" vrijednima oko 3,5 miliona dolara. On je jedan od osam britanskih političara koji su se našli na udaru nakon objave dokumenata.

Zagreb se spominje oko 1.900 puta, a slijede Dubrovnik i Rijeka

U raspetljavanju sadržaja iz Pandora Papersa učestvovao je i hrvatski portal Oštro koji navodi kako u njima nije pronašao imena hrvatskih političara.

Najbliže politici je ime Rikarda Fuchsa čiji je otac Radovan Fuchs najbogatiji ministar u Vladi Andreja Plenkovića. Rikard Fuchs je, prema dokumentima, 2017. godine na Sejšelima osnovao firmu pod nazivom See Project Ltd. čija je svrha bila objašnjena kao "posjedovanje udjela u hrvatskoj firmi koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj". No, Fuchs mlađi tvrdi da svrha firme nije bila u vezi s Hrvatskom, nego je bila riječ o "projektu koji se trebao raditi u Nizozemskoj s jednim američkim fondom". Projekat nije realiziran pa je firma ugašena 2020. godine, rekao je za Oštro Fuchs mlađi čije se ime prošle godine, prema pisanju portala Imperijal, našlo na oglasnoj ploči u zahtjevu za lični bankrot.

Hrvatski portal Oštro pronašao je dokumente koji otkrivaju kako su stvarni vlasnici velike lošinjske turističke kompanije Jadranka, u čijem su vlasništvu luksuzni hoteli na tom otoku, upotrijebili požar u podrumu kuhinje kao argument za prijenos 3,1 miliona eura dividendi od vlasnika ruske firme Velesstroy, i to putem poreznih oaza. Podaci iz Pandorinih dokumenata otkrivaju kako su iza preuzimanja Jadranke 2013. godine zapravo stajali članovi porodice Mihajla Perenčevića te njegova saradnika u Velesstroyu Krešimira Filipovića, iako su to navedeni negirali. Lošinjsku Jadranku nije preuzeo ruski kapital, nego hrvatski državljani s adresom u Rusiji, pokazuju dokumenti koje je prošao portal, a koji pokazuju koju su mrežu ispleli navedeni kako bi sakrili svoje vlasništvo. Dosad se vjerovalo da su vlasnici Jadranke ruski investitori.

Riječ Croatia u dokumentu se pojavljuje više od 7.500 puta, a Hrvatska nešto manje od 400 puta. Zagreb se spominje oko 1.900 puta, a slijede Dubrovnik i Rijeka.

Jutarnji.hr