Samit EU-Zapadni Balkan

Premijer Španije Pedro Sanches učestvovaće u srijedu na samitu EU-Zapadni Balkan, na kom će biti i predstavnici Kosova, ali, kako prenosi španski list El Periodiko, pošto Španija ne priznaje Kosovo, tamo neće biti simbola Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako je saopšteno, Sanches će sutra otputovati u Ljubljanu, glavni grad Slovenije, kako bi prisustvovao sastanku lidera Evropske unije uoči samita koji će održati sa predstavnicima Zapadnog Balkana.

Ovaj samit je periodični sastanak koji je prošle godine održan putem video-konferencije zbog pandemije.

Posljednji put kada je lično pozvan, 2018. godine, tadašnji predsjednik španske vlade Mariano Rahoy nije prisustvovao zbog učešća Kosova. Na tom samitu su izbegnuti simboli države Kosovo i to će se ponovo dogoditi u Ljubljani nakon zahteva Španije, piše list sa sjedištem u Kataloniji.

Zbog toga neće biti zastava ili simbola bilo koje zemlje, a uobičajeni znakovi koji se postavljaju na sto sadržaće imena učesnika, ali bez navođenja bilo kakve fukcije, poput predsjednika ili premijera.

Uz Španiju, četiri druge zemlje EU ne priznaju Kosovo: Grčka, Rumunija, Kipar i Slovačka, piše španski list. Ipak, iako Španija ne priznaje Kosovo kao državu, podržava dijalog između Kosova i Srbije. Španija podržava proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, ali španska vlada pojašnjava da se ovonedjeljni samit ne održava da bi se govorilo o mogućnosti članstva, već o odnosima Evropske unije sa ovim zemljama.

Večera lidera EU, koja će prethoditi samitu, imaće neformalnu razmenu mišljenja o različitim pitanjima i razgovaraće se o nekim temama koje su dio dnevnog reda sastanka Evropskog savjeta 21. i 22. oktobra. Oni se uglavnom bave međunarodnom ulogom Evropske unije i, u tom kontekstu, bave se pitanjima kao što su situacija u Afganistanu, odnosi sa Kinom ili tenzije između Francuske i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema pisanju španskih medija, Sanches želi da se pozabavi i visokim rastom cijena energije.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online