Izmještanje ROSU, naljepnice i Radna grupa

Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine i kojom će predsjedavati EU bit će uspostavljena kako bi se pronašlo trajno rješenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak potvrdio je na svom Twitter profilu navode Aleksandra Vučića, da je postignut obostrani dogovor za deeskalaciju situacije na Kosovu i Metohiji.

- Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji situacije i putu ka naprijed. Zahvaljujem Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi- napisao je Lajčak.
 
Objava Lajčaka na Twitteru

Uz to, Lajčak je objavio i dokument u kojem se tačno navodi šta su obje strane dogovorile.

Obe strane složile su se o sljedećem:

1. Specijalne policijske jedinice trenutno raspoređene na zajedničkim prijelaznim tačkama Jarinje i Brnjak biće izmještene istovremeno sa uklanjanjem barikada, počevši od 2. oktobra 2021, u 8 časova i ne kasnije od 16 časova. KFOR će se rasporediti na zajedničkim prijelaznim tačkama Jarinje i Brnjak prije početka istovremenog izmještanja i ostaće tamo oko otprilike dvije nedjelje kako bi održao bezbjedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja.

2. Od 4. oktobra 2021, u 8 časova započinje se sa režimom primjene naljepnica koji je dogovoren u okviru dijaloga pod posredstvom EU i to kao privremena mjera sve dok se ne donese trajno rješenje.

3. Uspostaviće se radna grupa koju čine predstavnici EU, Beograda i Prištine i kojom predsjedava EU, kako bi se pronašlo trajno rješenje za pitanje registarskih tablica a zasnovano na standardima EU i praksi. Prvi sastanak Radne grupe biće održan 21. oktobra 2021, u Briselu. U okviru šest mjeseci od njenog prvog sastanka, Radna grupa će predstaviti svoje zaključke o trajnom rješenju na visokom nivou Dijaloga.