Mišljenje analitičara

Profesor Univerziteta "Johns Hopkins“ i analitičar Daniel Serwer je u intervjuu za Gazeta express rekao da je reciprocitet Kosova Srbiji sa registarskim tablicama pravi princip i da njegova implementacija mora biti uspješna.

Prema njegovim riječima umješanost SAD u dijalog može biti od pomoći, ali i naglašava da je Beograd postao ruska marioneta.

„Srbija postaje voljna marioneta koja pomaže Rusiji da stvara nevolje na Balkanu. Više ne sjedi na dvije stolice već samo na antidemokratskoj. Vašington i Brisel moraju da se probude u toj realnosti“, rekao je Serwer.

Smatra da međunarodni zvaničnici treba da reaguju na vojnu demonstraciju snaga Srbije prema Kosovu.

"EU i SAD treba da kažu Srbiji da je demonstracija vojnih snaga neprihvatljiva i da NATO neće samo braniti teritorijalni integritet Kosova, već će biti spreman i da ograniči saradnju sa Srbijom ako nastavi da predstavlja vojnu pretnju komšijama“, rekao je Serwer.

Govoreći o reciprocitetu, o probnim tablicama za vozila sa srpskim registarskim tablicama, uredbi koja je stupila na snagu 20. septembra Serwer je smatra ispravnom.

„Mislim da je reciprocitet pravi princip, ali i implementacija mora biti uspješna. Još nije jasno da li će to biti", rekao je Serwer.

Komentarišući hitan sastanak pregovarača Prištine i Beograda koji se održava danas u Briselu, Serwer kaže da američko učešće može biti korisno.

„Mislim da SAD mogu biti od pomoći, ali prepustiću kolegama diplomatama da odluče o pitanju direktne umiješanosti. Nedostatak je to što bi učešće SAD dovelo do pritiska sa srpske strane da se Rusija umiješa. To bi bila loša ideja", rekao Serwer.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express