Srbi i Albanci na Kosovu

Na Kosovu su među Srbima i Albancima različita očekivanja od sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, koji je zakazan za srijedu. Ipak, saglasni su da najavljeno uključivanje predstavnika Sjedinjenih Američkih Država u briselski dijalog pokazuje koliko je situacija na sjeveru Kosova ozbiljna.

Velika je vjerovatnoća da će na predstojećem sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, doći do nekog dogovora, smatra analitičar Aleksandar Gudžić. On je za Glas Amerike kazao da na to upućuje najavljeno prisustvo zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabriela Escobara, koji je odnedavno i izaslanik State departmenta za Zapadni Balkan.

“Ono čega se međutim pribojavam, a vjerujem i većina Srba na Kosovu je dvadesetogodišnje iskustvo ovakvih ili sličnih predstava. Naime poslije svakog međuetničkog sukoba Srba i Albanaca dolazilo je do nekih pregovora, a krajnji rezultat tih pregovora u suštini je značio smanjenje prava ili pogoršanje prava i položaja Srba na Kosovu”, navodi Gudžić.

S druge stane, analitičar Milazim Krasniqi smatra da je uključivanje američkog predstavnika u dijalog znak da je situacija ozbiljna i se traži brzo i konkretno rješenje, za koje prema njegovim riječima, Evropska unija nema kapacitet.

“Dobro je što će se desiti taj susret zbog ove krizne situacije, ali sam ja zapravo skeptičan da će se naći neko rješenje, zbog toga što sama Evropska unija tretira strane tako da je nemoguće da se nađe jedno rješenje. Sama činjenica da je ova kriza došla zbog jedne bizarne stvari, zbog registarskih tablica govori da sve ove godine Evroska unija nije uspjela da pronađe neki model, da se nađe rješenje i za konkretne stvari, a kamoli za taj takozvani sveobuhvatni obavezujući dogovor“, rekao je za Glas Amerike Milazim Krasniqi.

Građani Gračanice i Prištine - Srbi i Albanci - od sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu ne očekuju mnogo.

Gračanica
“Vjerujem da je ovo neka obična igranka za neke buduće odnose, inače posebno ne. Do sada se nikada nije posebno rješavalo, pa neće ni sada da se riješi. Trajaće ovo dugo".

“Očekujemo da se oni dogovore jednom, da više narod ne strada. To je gore i za Albance i za Srbe. Treba jednom da stanu i da se dogovore, pa da vidimo šta će da urade”.

Priština
“Po mom mišljenju baš ništa. Svi su krivi, Beograd najviše, malo možda je i Kosovo, ali najviše je Beograd”.

“Oni će da se sastanu, ali da li će biti neko rješenje ne vjerujem, a najbolje rješenje je da mi ovdje na Kosovu nađemo zajednički jezik i Srbi i Albanci”.

Kosovski mediji prenose da je portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio da će se glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bislimi sastati u srijedu, 29. septembra u Briselu. Prema njegovim riječima, ovaj susret je „prvi pozitivan korak“ u rješavanju trenutne situacije na Kosovu.

Prijelazi Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova i dalje su, deveti dan zaredom pod blokadom, zbog protesta Srba koji zahtjevaju ukidanje odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama i povlačenje specijalnih jedinica policije sa sjevera Kosova.