Premijer Sjeverne Makedonije

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocjenio je "neprijatnim" posljednja dešavanja između Srbije i Kosova, apelujući da se "odvrate" svi koji na taj način šalju loše poruke, i dodao da rješenje treba da se traži dijalogom, prenosi RTK.

„Neprijatna su dešavanja koja smo vidjeli na Kosovu. Neprijatna su dešavanja koje gledamo između dvije zemlje. Možemo samo da apelujemo da se odvrate sve strane, pa čak i građani, nepoznati ili bilo ko, da na ovakav način šalju loše poruke u regionu“, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Premijer Sjeverne Makedonije je istakao da „kao poštovalac dijaloga i razgovora, građenja prijateljstva“, ostaje pristalica toga da lideri sjede za stolom i razgovaraju o mogućim rješenjima.

„Nadam se da će cio naš region sjediti za stolom i razgovarati o svim mogućim rješenjima“, rekao je Zaev.

Odgovarajući na pitanje kako dešavanja na Kosovu i Srbiji utiču na inicijativu „Otvoreni Balkan“, Zaev je rekao da zemlje Balkana koje teže članstvu u Evropskoj uniji, treba da iskoriste sve mogućnosti za razgovore, partnerstvo, kao i za bilateralnu i multilateralnu saradnju.

Izvor: RTK2/Beta