Oštre mjere u Sloveniji

Učiteljici u jednoj osnovnoj školi u Mariboru uručeno je rješenje o prestanku radnog odnosa jer se odbijala testirati ili vakcinisati protiv COVID-19.

Kako su prenijeli slovenački mediji, koji su objavili i ime učiteljice, njoj je od početka školske godine bio privremeno zabranjen rad jer se odbijala sedmično testirati i nositi masku u razredu, a sada joj je uručen i otkaz.

Na rješenje o prestanku radnog odnosa ima pravo žalbe u roku dvije sedmice.

Mediji prenose da je učiteljica pripadnica antivakserske skupine koja je nedavno upala u studio informativnog programa, tražeći da se prestane s "propagandom" vladine kampanje za vakcinisanje, a u videu na Facebooku nagovarala je roditelje da ne šalju djecu u "režimsku i fašističku školu".

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u petak da PCT uvjet koji je restrikcijama odredila vlada već "daje rezultat" jer je zadnjih dana broj novozaraženih u stagnaciji.

Zaposleni u centralnom dijelu državne uprave moraju se, ako nisu preboljeli COVID-19 u zadnjih šest mjeseci, obvezno vakcinisati prvom dozom do 1. oktobra, a drugom najkasnije do 1. novembra.

Protiv te odluke vlade pobunilo se više sindikata zaposlenih u državnoj upravi, a nakon što su procjenu ustavnosti te odluke podnijeli sindikati policajaca, na ustavni je sud došlo još više od 200 prijedloga da se vladina mjera proglasi neustavnom.

Fena