Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama zatražio je od Skupštine UN priznanje nezavisnosti Kosova i naglasio da Albanija podržava dijalog između Kosova i Srbije kao jedinu alternativu, prenosi Gazeta express.

Prema riječima albanskog premijera, nova realnost na Zapadnom Balkanu postoji već 13 godina i svi bi trebalo da je prihvate.

"Generalna Skupština UN nikada neće biti potpuna bez jedne od država našeg regiona, Republike Kosovo. Čuli ste me više puta ovde kako pozivam na priznanje nezavisnosti Kosova. To nije opsesija, već poziv da se upoznaju nove stvarnosti u srcu Evrope, na Zapadnom Balkanu, gdje je uz pomoć međunarodne zajednice stvorena nova država. Ovaj posao mora biti završen. Nezavisno, suvereno Kosovo je stvarnost koja traje već 13 godina i koja je donela mnogo mira u regionu, doprinela je odvajanju od gorke prošlosti. To je dio zajedničke budućnosti Zapadnog Balkana", rekao je Rama.

Albanski premijer je naglasio da njegova zemlja podržava dijalog Kosova i Srbije koji se vodi posredstvom Evropske unije.

"Albanija podržava dijalog između Kosova i Srbije, to je jedina prilika za uzajamno priznanje između dvije države. Govorim to s apsolutnim uvjerenjem, samo će razboritost, hrabrost i vizija konačno omogućiti Srbiji da ukloni teret iz prošlosti", rekao je Rama na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express