Evrpski izvori agenciji Beta

Američka administracija će se snažnije uključiti u napore Evropske unije da se izađe iz zastoja u dijalogu Beograd-Priština i što prije smiri kriza na sjeveru Kosova koja ugrožava stabilnost regiona, saopštili su agenciji Beta evropski diplomatki izvori u Briselu nakon njujorškog sastanka visokog predstavnika EU Josepha Borella i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

Ti izvori su nezvanično napomenuli da tek treba videti kako Amerikanci mogu doprineti vraćanju zvaničnika Prištine i Beograda za pregovarački sto uz posredovanje EU, ali kao i dosad se računa prije svega na upliv Vašingtona na Prištinu da ne odbacuje ono što je već utanačeno u dijalogu, objavila je Beta na svom sajtu.

Izvori te agencije u Briselu podsjećaju da su američka administracija i EU protiv jednostranih poteza koji koče dijalog i pregovore i vlastima u Prištini mora biti jasno da takvi koraci vode smanjivanju podrške u međunarodnoj zajednici.

I Evropljani i Amerikanci ujedno smatraju da "obe strane", dakle i Beograd, treba da pokažu spremnost za nagodbu, jer je to jedini način da se sporovi prevaziđu.