IZBOR IZ ŠTAMPE

Danima je napeto na sjeveru Kosova, piše štampa na njemačkom jeziku, uz konstataciju da to pokazuje kako čili uticaj EU u regionu, piše Deutsche welle.

„Silina kojom detalji mogu da eskaliraju pokazuje koliko su Kosovo i Srbija daleko od normalizacije odnosa“, piše švicarski Neue Zürcher Zeitung o blokadama prelaza ka sjeveru Kosova, jakim snagama policije i neizvesnosti koja od ponedjeljka vlada oko novih pravila za automobilske tablice.

Švicarski list pojašnjava da je u pozadini sukoba to što zvanični Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, pa tako ni simbole, recimo na registarskim oznakama.

„Kako bi se donekle omogućio normalan prekogranični saobraćaj, dvije države su 2016, uz briselsko posredovanje, zaključile kompromisni sporazum. Prema njemu bi ulazak u zemlju bio moguć ako se nacionalni grbovi na tablicama prelijepe bijelim naljepnicama. Uz to je postojala mogućnost da se na Kosovu dobiju neutralne registarske oznake sa kojima je takođe moguć ulazak u Srbiju. Slično rješenje postoji u Moldaviji, gdje je nedavno bilo napetosti zbog tablica separatističke Republike Pridnjestrovlje“, piše list.

„Doduše, Srbija nikada nije sprovela sporazum. Na Kosovu pak većina vozača odbija neutralne registracije. U praksi to znači da su srpska vozila bez problema mogla da uđu na Kosovo, ali su većini automobila sa Kosova na granici bile potrebne privremene tablice. Vlada Kosova principom reciprociteta objašnjava odluku da ne produži sporazum iz 2016“, nastavlja se u tekstu ciriških novina.

Dodaje se da je na Kosovu „velika frustracija zbog neravnopravnog tretmana“ i podsjeća da je bivši premijer Ramush Haradinaj uveo kaznene carine od sto odsto na srpske proizvode, objašnjavajući to nametima koje kosovski izvoznici imaju u Srbiji. Kako se navodi, potez Prištine bio je tada motivisan kampanjom Beograda usljed koje je petnaest država povuklo priznanje Kosova. Ta kampanja se nastavlja poslije jednogodišnje pauze, najavljeno je nedavno u Beogradu.

Navodeći da su visoki zvaničnici EU pozvali obe strane da smire strasti, Neue Zürcher Zeitung bilježi da „konflikt koji jednako raspiruju obe strane prije svega pokazuje pad uticaja EU na Zapadnom Balkanu“. Jer, sukob je eskalirao par dana nakon posjete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Kako zaključuje švicarski list, Lajčak je i od Vučića i od Kurtija čuo da trenutno nema osnova da se pregovori nastave.