Knjiga "Ideja slobode i samoopredjeljenja" Rite Augestad Knudsen, supruge premijera Kosova Albina Kurtija, promovisana je danas u Beogradu, a tim povodom Helsinški odbori za ljudska prava koji je preveo knjigu na srpski jezik organizovao je i razgovor na temu samoopredjeljenja, prenosi Tanjug.

Autorka, koja se putem Zooma uključila na konferenciju, zahvalila je organizatoru na prevodu i organizovanju razgovora na temu prava na samoopredjeljenje.

U razgovoru su pored predsjednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko učestovali direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Ðukanović.

Onlajn su se uključili direktor Kosovskog instituta za istraživanja i razvoj (KIPRED) dr Lulzim Peci, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak i profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Srđan Darmanović.

Autorka je između ostalog rekla kako očekuje da će se koncept samoopredjeljenja čije se značenje i koncept mijenjaju vratiti u međunarodnu politiku.

Knjiga između ostalog, kako piše u uvodu, govori o tome kako su se značajne izjave u 20. i početkom 21. vijeka na temu “samoopredjeljenja” odražavale na borbu koja se vodila oko međunarodnog značenja slobode i bile njen dio.

Izvor: Tanjug