Nikakav “non-pejper” o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu nije kružio među članovima Evropskog savjeta, niti se o njemu razgovaralo na bilo kom radnom tijelu Savjeta, navodi se u nepotpisanom odgovoru na poslaničko pitanje, prenosi N1.

Time je, tek posljednjih dana septembra, EU stavila tačku na spekulacije o “non pejperu” koji je liderima država EU proljetos navodno proslijedio slovenački premijer Janez Janša i koji je izazvao velike turbulencije u regionu.

Pitanje nadležnim institucijama o tom dokumentu postavio je još 15. jula slovenački poslanik Klemen Grošelj, poslanik političke grupacije “Obnovimo Evropu” i član više radnih tijela Evropskog Parlamenta koja se bave pitanjima u vezi sa zapadnim Balkanom.

“Teme iz tog dokumenta bi imale dalekosežne implikacije na političku stabilnost zemalja zapadnog Balkana, a samim tim i značajne posljedice na politiku Evropske unije u odnosu na cio region,” naveo je tada Grošelj, tražeći pristup kontroverznom dokumentu, bez obzira na njegov eventualni stepen tajnosti.

Sada je i zvanično stigao odgovor da takav papir ne postoji.

VIše puta su razni predstavnici institucija EU tvrdili da “slovenački non pejper” o prekrajanu granica nikada nisu vidjeli, a i sam Janša je negirao autorstvo nad takvim dokumentom, ali su spekulacije iznova podgrijevane novim “informacijama” koje su navodno izlazile u javnost.

U tom dokumentu navodno se predlaže pripajanje Republike Srpske Srbiji, dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji i priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Zvaničnici Evropske unije ranije su naveli da su granice na Zapadnom Balkanu “zatvoreno pitanje”.

Izvor: N1