Cilj smirivanje tenzija

Šef diplomatije Evropske unije Joseph Borell i specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, su u telefonskim kotanktima sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, a cilj je hitno spuštanje tenzija na sjeveru Kosova i eventualno održavanje sastanka Kurtija i Vučića u Briselu, saznaje Tanjug iz EU izvora.

”Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmjereni na spuštanje tenzija i povratak dijalogu”, rečeno je Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu, a čija bi osnovna tema bila rješavanje trenutne situacije na Kosovu.

Kada je riječ o primjeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU za Tanjug naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Prištine i Beograda”na stolu” i da ih ”niko nije povukao”.

Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Prištine i Beograda da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obe strane na gubitku.