PROBLEMI NA GRANICI

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je predsjedavao sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da je dobio jučer prijedlog za rješenje situacije na prijelazima Jarinje i Brnjak, ali da je taj prijedlog odbio, za šta je dobio i saglasnost Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Kako je rekao, odbio je "tobožnje kompromisno rješenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".

Dodao je da je jutros razgovarao sa ambasadorima najmoćnijih zapadnih zemalja, ambasadorima Kvinte, o tome kako bi trebalo da izgleda "tobožnje kompromisno rješenje".

"Odbio sam to rješenje jer to nije kompromisno već je rješenje koje bi unižavalo Srbiju. To je rješenje kojim bi 70 posto onoga što su namjeravali da rade Albanci na graničnoj liniji oni bi zaboravili na to, ali bi uveli 20/30 posto mjera. Odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina i ne možete da razgovarate tako sa Srbijom", rekao je Vučić.

Na početku obraćanja javnosti je rekao da je na današnjoj sjednici analizirano stanje u Vojsci Srbije, kao i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, naoružavanju vojske, kao i policije o čemu se i ranije govorilo.

Također, rekao je Vučić, razgovarali su i o situaciji na Kosovu "naročito poslije akcije Prištine i šestog po redu upada na sjever Kosova, uz korišćenje oklopnih vozila, dugih cijevi i maltretiranja građana".

"Došli smo do zaključaka, Srbija će nastaviti da institira na očuvanju mira i pune sigurnosti za Srbe na Kosovu. Nepreimjerene su izjave u kojima nas izjednačavaju i govore da su obje zemlje krive", rekao je on, prenosi B92.

Vučić je pozvao i međunarodnu zajednicu da "urazumi Kosovo kako Srbija ne bi morala da provodi bilo kakve mjere". Vučić je poručio Srbima sa Kosova da ne nasjedaju na provokacije Kosova.

"Jedino rešenje je povlačenje svih trupa sa Kosova, povratak na pređašnje stanje, a onda da idemo u Brisel i ako je moguće da se dogovaramo. Uvijek smo spremni na dogovor", kazao je Vučić.

Albancima i međunarodnoj zajednici poručio je da se Srbija zalaže za mir, "ali da će znati da zaštiti svoju zemlju".

Podsjetimo, Policija Kosova jučer je počela oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), a sva vozila s oznakama iz Srbije koja ulaze na Kosovo moraju uzimati probne oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

Kosov je navelo da je riječ o mjerama reciprociteta.