Portparol EU

Portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Peter Stano izjavio je da EU pomno prati situaciju oko uspostavljanja reciprociteta za registarske tablice za vozila koja na Kosovo dolaze iz Srbije i pozvao obe strane da smanje tenzije i da se uzdrže od jednostranih poteza.

”Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spuste tenzije, odmah. Takođe, pozivamo obe strane da se svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rješavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujuci i slobodu kretanja i tablice", rekao je Stano na konferenciji za medije.

On je naveo da se specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, trenutno nalazi u Beogradu gdje će se u 14 časova sastati se predsjednikom Vučićem, kao i da se Lajčak posljednjih sati čuo sa političkim liderima na Kosovu povodom situacije.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o situaciji na graničnim prijelazima Stano je poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promovišu tu slobodu u regionu.

EU, kako je naveo, očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu saradnju i dobrobit garađana.

"To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma kome posredujemo i koji će omoguciti konačnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova", naveo je on.

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvijek koristi formulaciju ”obe strane” kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao ”akcija ili reakcija na nešto”.

”Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištne videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rješavaju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedni put napred. U suprotom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susjedstvu”, zaključuje Stano.