Izvršni direktor Grupe za Balkan

Izvršni direktor Grupe za Balkan Naim Rashiti izjavio je da je Evropska unija i dalje pasivna i da joj nedostaju instrumenti za završetak procesa dijaloga između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države će nakon odlaska predsjednika Donalda Trumpa, pokušati da održe odnose sa Evropom i podržaće EU u dijalogu Beograda i Prištine.

Istakao je da EU nema snažan instrument posredovanja zbog angažovanja na drugim programima, poput proširenja i vizne liberalizacije i da bi specijalni izaslanik EU za dijalog trebao da se više angažuje u posredovanju.

"EU ima velike nedostatke u dijalogu. Dobro bi bilo da posrednik ne daje velike izjave, već da uspostavi instrumente posredovanja kao što je to učinio Marti Ahtisaari. Da bi se uzdržali od izjava i na sastancima poput današnjih i onih u Briselu, mora se otvoreno govoriti o kompromisima koje je potrebno napraviti. Ahtisaari je imao razjašnjen mandat, a EU nema. Ne postoje ključni instrumenti, za proširenje, članstvo, balkansku perspektivu u EU - nije jasno šta će se dogoditi nakon dijaloga ili nakon zaključenja sporazuma, koji će biti sljedeći koraci, kako će biti zaključen u UN, u zvaničnim dokumentima EU kada je dijalog uslov, šta će se dogoditi... EU to ne razjašnjava", rekao je Rashiti emisiji "60 minuta" na KTV.

Govoreći o ulozi SAD rekao je da će poslije Trumpa, maksimalno oklijevati, ali da će stajati uz EU i ostati lojalni evroatlanskim odnosima.

"Neće biti posebnog izaslanika ili posebnog savjetnika, već podrške instrumentima za dijalog, kao što je to bio slučaj od početka", rekao je Rashiti.

Uspostavljanja reciprociteta prema Srbiji Rashiti je nazvao zamornom raspravom.

"To pitanje čak i nije tema na međunarodnoj sceni, ali stimulisalo bi programe podrške za Preševsku Dolinu, jer se vidi da Srbija opstruiše njihovu primjenu", poručio je Rashiti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore