Poznavalac političkih prilika

Advokat i dobar poznavalac političkih prilika na Kosovu Azem Vlasi smatra da "Otvoreni Balkan" ne može biti zamjena za evropske integracije, ističući da ne vjeruje u uspjeh te inicijative jer nije "jednoglasno prihvaćena od svih šest zemalja Zapadnog Balkana".

“Ne sme ta inicijativa da bude zamjena za brži napredak prema evopskim integracijama, a što se tiče režima otvorenih granica za slobodan protok ljudi i robe tu je CEFTA sporazum i nema potrebe za nečim novim. Nije jasno čemu će sve to poslužiti, utoliko prije ako režim slobodnih granica postoji na bilateralnom nivou između zemalja, ja ne znam da će biti neke koristi od toga. Tu su samo Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija. Srbija se ne graniči sa Albanijom, najveći promet Srbije i Albanije se odvija preko Kosova, tako da je to nebulozna inicijativa i bez jasnoća”, ističe Vllasi.

Kosovo bi, po njegovom mišljenju, trebalo da ostane izvan "Otvorenog Balkana", sve dok ne dobije priznanje od Srbije.  

“To mora da bude zajednica zemalja koje se međusobno priznaju, ako Srbija ne priznaje Kosovo, šta će Kosovo tu”, navodi Vllasi.

Inicijativa "Otvoreni Balkan" je dio i Vašingtonskog sporazuma, koji se, kaže Vllasi, slabo primjenjuje. Ipak, predlaže da bi trebalo razmotriti tačke koje su od obostranog interesa.

“Ako se već pozivamo na taj sporazum onda treba videti u cjelini šta se s njim događa, ne znam koliko Srbija drži do tog sporazuma, generalno taj sporazum je dobar ako će podrazumjevati neke investicije i pomoć sa strane. Recimo, za zavšetak auto puta, jer su dobre saobraćajne veze i te kako potrebne, bez obzira što Srbija odbija da prizna Kosovo. Ne vjerujem da će Bidenova administracija insistirati na tom sporazumu, Amerika ima brojne druge svoje i međunarodne probleme, zbog toga ne očekujem veliki napredak i da će taj sporazum biti realizovan onako kako je potpisan”, zaključuje Vllasi.

Izvor: Kosovo Online