Politikolog

Politikolog Belul Beqaj izjavio je da je sastanak u Tirani koji je njemačka kancelarka Angela Merkel održala sa liderima zemalja Zapadnog Balkana važniji od sastanka održanog u Srbiji i da očekuje promjene u odnosima između Kosova i Srbije, piše Koha.

"Spremnost premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, i pored značajnih razlika u kreiranju politika, vidi se dimenzija u smjeru nastavka procesa. Poenta je u tome da, uprkos razlikama oba lidera imaju zajednički imenitelj koji ima veze sa formiranjem etničkih država. Ako tu mogu pronaći zajednički jezik, mislim da se svi napori za evropske integracije mogu svesti na nulu. Ne isključujem postignute sporazume, ono bitno što ima veze sa suštinom problema, odnosno sa priznanjem statusa Kosova, može krenuti u drugom smjeru i promjeniti orijentaciju", rekao je Beqaj.

Govoreći o ideji promjene granica i razmjene teritorija, Beqaj je rekao da bi, ako to ne uspije, mogao biti doveden u pitanje 'sporazum' koji ujedinjuje Srbiju sa entitom Bosne i Hercegovine - Republikom Srpskom i Kosovo sa Albanijom.

„Nisam siguran da se bavimo promjenom granice, imam naznake zbog kojih sumnjam da pitanje formiranja etničkih država može biti i bez promjene granica. Ako svi pokušaji promjene granice ne budu uspjeli, a mislim da neće uspjeti jer je to Njemačka zaustavila, ali Merkel odlazi i bojim se da to može dovesti do regionalne nestabilnosti”, dodao je Beqaj.

Prema njegovim riječima Vučićeve izjave da neće priznati Kosovo i da će s Albancima postignuti sporazum bez pominjanja Kosova kao države nisu bespredmetne.

Za Beqaja su takve izjave pokazatelj "da se sporazum o formiranju etničkih država može postići bez promjena granica Kosova".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore