Premijer Albanije

Albanski premijer Edi Rama je na zajedničkoj konferenciji za medije sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da je inicijativa ’Otvoreni Balkan’ preduzeta radi ubrzanja Berlinskog procesa, i da Kosovo umjesto da iskoristi tu priliku pravi teorije zavjere, piše Reporteri.

„Kancelarija s pravom naglašava potrebu da svih šest zemalja potpišu sporazume o zajedničkom tržištu. Proces dogovora sa zemljama je zbunjujući. Često jedna ili druga zemlja uzrokuju da svi zaglave, "Otvoreni Balkan" je mehanizam za ubrzanje Berlinskog procesa. Dvije stvari su četiri slobode EU u regionu, sloboda kretanja ljudi, robe i ulaganja koje dolaze iz paketa EZ. Jedna od prepreka je to što Srbija nije prihvatila slobodno kretanje ljudi jer je imala predrasudu da će slobodno kretanje između Kosova i Albanije biti zagarantovano. Nažalost, Kosovo to ne koristi, već pravi teorije zavjere", rekao je Rama.

Premijer Kosova Albin Kurti je novinarima poslije sastanka sa Angelom Merkel izjavio da je za Kosovo inicijativa "Otvoreni Balkan" i dalje neprihvatljiva.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri