Sastanak sa visokim predstavnikom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je nakon sastanka sa novim visokim predstavnikom izjavio kako smatra da Christian Schmidt još nema kompletnu sliku o stanju u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je poslije razgovora sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, da je jedna od tema bila i posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, što je, kako je rekao, znak da ona podržava politiku Aleksandra Vučića, koji on tumači kao “loš signal”.

“Njemačka kancelarka je odabrala takav format susreta ne znam zašto. Kod Vučića je otišla da mu da još jednom podršku što smatramo da je loše i da šalje loše signale, ali to je tako. Ne vidim drugi razlog zašto je kancelarka išla Vučiću na noge osim toga. Kao kompenzacija tom susretu, odabran je susret s ostalim premijerima u Tirani”, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu

Dodao je da se od Srbije ne može “praviti gazda na Balkanu i da sve zemlje moraju imati ravnopravan tretman”.

“Od takve ozbiljne zemlje kao što je Njemačka i ozbiljne osobe kao što je Merkel očekujete da su dobro informisani. Nemam dileme da u institucijama u Berlinu nedostaju neke informacije, samo je pitanje šta je cilj te politike. Ako je cilj praviti od Srbije regionalnog šefa, to neće ići. To sam rekao i Schmidtu. Možemo biti jednaki i samo na toj osnovi možemo razgovarati. Nema više gazda na Balkanu”, rekao je Komšić.

‘Schmidt nema kompletnu sliku o BiH’

Komšić je također istakao kako se tokom sastanka sa Schmidtom našao u čudnoj situaciji, gdje mu je, kako je dodao, morao objašnjavati razlike između Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa.

“Ono što me začudilo jeste to da sam se u trenutku našao u situaciji da objašnjavam razliku između Berlinskog procesa i Mini Šengena, tj. Otvorenog Balkana. Imao sam utisak da moram objašnjavati da su sve zemlje regije pristupile Berlinskom procesu i da se tu stvari rješavaju i da sve što se dešava s Otvorenim Balkanom jeste samo dupliranje posla, ali u smanjenom obimu, jer ne učestvuje svih šest zemalja, već samo tri. Što se mene tiče, Schmidt je visoki predstavnik i naravno da ćemo sarađivati. Ja sam mu rekao da će u meni imati saradnika koji će mu iskreno reći stvari kako jesu i bez skrivenih igara i to očekujem od njega. Vidjet ćemo šta će biti, dogovorili smo se da ostajemo u kontaktu”, naglašava Komšić.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH je izjavio kako smatra da Schmidt još nema kompletnu sliku o stanju u BiH.

“Polazim od pretpostavke da on ima pravo na svoj politički stav i da je možda došao s predodžbama koje ne odgovaraju realnosti i da se stvari drugačije dešavaju. Rekao sam mu da ima ovlasti i za nametanje Izbornog zakona, ali da snosi odgovornost za posljedice. Predali smo mu papir koji se tiče dekriminalizacije izbornog procesa, tj. ono što bi trebalo učiniti da bi BiH dobila poštenije izborne rezultate”, pojasnuo je Komšić i dodao kako je Schmidtu potrebno vrijeme kako bi dobio jasnu sliku o situaciji u BiH.